Odmaknite se od obične salate od testenine— grčka orzo salata je tu da prodrma stvari!
[lwptoc]
Iako pomalo liči na pirinač, orzo nije zrno – to je testenina! Iako ga volimo u utešnim, zagrejanim jelima od testenine, ova testenina takođe predstavlja odličnu osnovu za salatu. Ovaj recept idealan je za lagani letnji ručak ili pak za večernja druženja u dvoje. Bez obzira na priliku, ova grčka salata je napravljena po želji svakoga.
Ovaj lagani, svež recept pun je svih naših omiljenih svetlih mediteranskih ukusa i mešavina, poput slatkog paradajza, slanih maslina, krastavca i ljute fete, ali možete dodati bilo koje povrće, sir i preliv koji volite. Ova salata može da sečuva u frižideru do 4 dana (mada srećan pokušaj da traje toliko dugo).
Grčka orzo salata- recept
ZA PRELIV
2 kašike svežeg limunovog soka
1/2 kašike senfa
1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 kašike sveže seckanog kopra, plus još za serviranje
1/4 kašike crnog luka u prahu
so, biber po ukusu
GRČKA ORZO SALATA- SASTOJCI:
28 g orzo testenine
3 sveža krastavca, iseckana na polumesece
2 šolje čeri paradajza, prepolovljenog
1 konzerva leblebija, oceđenih i opranih
1/2 šolje maslina bez koštica, prepolovljenih
1 šolja izmrvljene fete
Način pripreme:
- U šerpi sa kipućom posoljenom vodom skuvajte orzo prema uputstvu na pakovanju do al dente. Ocediti i ostaviti na stranu.
- Napravite preliv: U velikoj činiji umutite limunov sok i senf. Dok mutite, polako dodajte ulje dok se smesa potpuno ne sjedini. Umešajte kopar i crni luk, pa začinite solju i biberom.
- Napravite salatu: Dodajte orzo, krastavce, čeri paradajz, leblebije i masline u preliv i promešajte. Sipajte fetu preko svega i poslužite.