Gastro

Hrana za mozak: Namirnice za bolje pamćenje

by Ranka Bulatović

17.03.2023.
Hrana za mozak: Namirnice za bolje pamćenje
Hrana za mozak: Namirnice za bolje pamćenje
Barbecued salmon, fried potatoes and vegetables on wooden background Barbecued salmon, fried potatoes and vegetables on wooden background

Ako želite da učinite nešto dobro za svoj mozak i poboljšate maćenje pamćenje i koncentraciju, morate ga snabdeti važnim nutrijentima. Hrana za mozak je nešto čemu treba posvetiti punu pažnju.

Hrana za mozak: Šta treba jesti?

1. Masnu ribu

Kada stručnjaci govore o hrani za mozak, masna riba je često na vrhu liste. Tu se ubrajaju:  losos, pastrmka, tuna, haringe i sardine. Sve one obiluju omega-3 masnim kiselinama. Oko 60% našeg mozga je napravljeno od masti, a polovina te masti se sastoji od omega-3 masnih kiselina koje su neophodne za učenje i pamćenje. Omega-3 pomažu u prevenciji Alchajmerove bolesti i depresije. Neka istraživanja takođe sugerišu da ljudi koji redovno jedu ribu obično imaju više sive materije u mozgu. Siva materija sadrži većinu nervnih ćelija koje kontrolišu donošenje odluka, pamćenje i emocije.

2. Hrana za mozak: Borovnice

Ovo bobičasto voće obiluje antocijanima koji imaju snažno antiupalno i antioksidativno dejstvo. Antioksidansi deluju protiv oksidativnog stresa i upale, stanja koja mogu doprineti starenju mozga i neurodegenerativnim bolestima. Utvrđeno je da se neki od antioksidanata u borovnicama akumuliraju u mozgu i pomažu u poboljšanju komunikacije između moždanih ćelija.

Namirnice za bolje pamćenje

 

3. Kurkumu

Kurkumin, glavni sastojak ovog začina, moćno je antioksidativno i antiinflamatorno jedinjenje koje može poboljšati pamćenje kod obolelih od Alchajmera.Takođe može pomoći u čišćenju amiloidnih plakova koji su obeležje ove bolesti. Osim toga, kurkumin ublažava depresiju, jer povećava nivo serotonina i dopamina – hormona koji poboljšavaju raspoloženje.

4. Brokoli

Brokoli je prepun moćnih biljnih jedinjenja, uključujući antioksidante. Takođe je veoma bogat vitaminom K. U samo 160 g kuvanog brokolija nalazi se 100% preporučene dnevne doze ovog vitamina. Vitamin K je rastvorljiv u mastima i neophodan je za formiranje sfingolipida, vrste masti koja je gusto upakovana u moždane ćelije. Nekoliko studija koje su obuhvatile starije osobe povezalo je veći unos vitamina K sa boljim pamćenjem i kognitivnim statusom. Osim vitamina K, brokoli sadrži niz jedinjenja koja mu daju antiinflamatorne i antioksidativne efekte, što može pomoći u zaštiti mozga od oštećenja.

Hrana za bolje pamćenje

 

5. Hrana za mozak: Seme bundeve

Semenke bundeve sadrže moćne antioksidante koji štite telo i mozak od oštećenja slobodnih radikala. Takođe su odličan izvor magnezijuma, gvožđa, cinka i bakra. Svaki od ovih hranljivih sastojaka je važan za zdravlje mozga:

  • Cink: Ovaj element je ključan za nervnu signalizaciju. Nedostatak cinka je povezan sa mnogim neurološkim stanjima, uključujući Alchajmerovu bolest, depresiju i Parkinsonovu bolest.
  • Magnezijum: Neophodan je za učenje i pamćenje. Nizak nivo magnezijuma je povezan sa mnogim neurološkim poremećajima, uključujući migrenu, depresiju i epilepsiju.
  • Bakar: Mozak koristi bakar da kontroliše nervne signale. A kada su nivoi bakra poremećeni, postoji veći rizik od neurodegenerativnih poremećaja, kao što je Alchajmerova bolest.
  • Gvožđe: Na nedostatak gvožđa mogu ukazivati moždana magla i oštećene moždane funkcije.