Gastro

Imamo najbolji recept za pileći paprikaš

by Ranka Bulatović

19.07.2024
Imamo najbolji recept za pileći paprikaš
Imamo najbolji recept za pileći paprikaš
Imamo najbolji recept za pileći paprikaš

Paprikaš je jedno od onih jela koje svi vole. Brzo se sprema i još brže pojede. A mi imamo najbolji recept za pileći paprikaš.

Porcija paprikaša snabdeće vaše telo neophodnim proteinima, vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Ovo jelo možete  prilagoditi svom ukusu dodavanjem drugih vrsta povrća ili začina. Samo obratite pažnju na količinu soli i ulja koje koristite kako biste održali jelo zdravim.

Ovo je najbolji recept za pileći paprikaš

Pileći paprikaš nije samo preukusno jelo koje se brzo i lako priprema, već je i veoma hranljivo i zdravo jelo. A zdravim ga čine sledeći sastojci:

  • Pileće meso je izvor visokokvalitetnih proteina, vitamina B i minerala kao što su fosfor i selen.
  • Paprike su bogate vitaminom C, antioksidansima i vlaknima.
  • Crni i beli luk dodaju aromu i sadrže antioksidanse koji podržavaju imunološki sistem.
  • Paradajz je dobar izvor vitamina C, A, kalijuma i dragocenog likopena.
  • Ljuta papričica daje pikantan ukus, a njen glavni sastojak kapsaicin je jedan od najmoćnijih čuvara našeg zdravlja.

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa, isečenih na kocke
  • 2 veće crvene paprike, isečene na kockice
  • 1 veća paprika babura, isečena na kockice
  • 1 veća glavica crnog luka, isečena na sitne kockice
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 paradajza, isečena na kockice
  • 2 kašike paradajz paste
  • 2 kašike ulja (maslinovo ili suncokretovo)
  • 1 kašika aleve paprike
  • oo i biber po ukusu
  • 500 ml pileće supe ili vode
  • 1/2 kašičice tucanje ljute paprike (opciono, ako volite ljuto)

Uputstvo:

  1. U velikom loncu, zagrijte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte crni luk i beli luk i dinstajte ih dok ne postanu staklasti.
  2. Dodajte piletinu i pržite dok ne porumeni sa svih strana.
  3. Dodajte crvenu i papriku baburu, paradajz, paradajz pastu, crvenu papriku u prahu, so, biber i ljutu papričicu (opciono). Promešajte.
  4. Sipajte pileću supu (ili vodu) preko svega i pustite da jelo proključa.
  5. Smanjite temperaturu na nisku i pokrijte lonac. Neka se paprikaš krčka oko 30-40 minuta dok piletina ne bude mekana i sočna.

Prijatno!