Gastro

Jagode su najslađi način da unesete više antioksidanasa

by Hana Dunđerov

19.05.2025.
jagode
model jede jagode
Ula Kaniuch/dupephotos.com

Ako nas pitate koji je ultimativni slatkiš kome nikada, ali nikada ne odolimo? Jagode! One su preukusne, slatke, pune vlakana i alntioksidanata, a jedna porcija sadrži svega 32 kalorije. Total Score!

Nutritivna vrednost jagoda

Osim što su slatke i osvežavajuće, jagode su i izuzetno zdrave. Bogate su antioksidansima, vitaminima i vlaknima, a imaju malo kalorija (vredi dva puta istaći). Kada nabrajamo spisak prednosti jagoda onda ne smemo zaboraviti da: sadrže visoke količine vitamina C, mangana, folata (B9) i kalijuma. Dakle, voće za peticu. Ono što je najbolje, jeste da su one zdrav izvor šećera. Jagode su sastavljene uglavnom od vode (91%) i ugljenih hidrata (7,7%), pri čemu su šećeri i vlakna glavni izvori ugljenih hidrata. Imaju nizak glikemijski indeks (GI 40), što znači da ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi. To znači da čak i osobe sa dijabetesom mogu da ih jedu, a nama ostalima neće izazvati nagle skokove insulina, niti ćemo posle biti gladni. Čitajte: možete ih jesti i na dijeti, samo ne preterujte.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели MARIE TRAINA (@marietrna)

Jagode su odličan izvor antioksidanasa

Jagode su pravi beauty eliksir zapakovan u voće. Prepune su jedinjenja poznatih kao antioksidansi: vitamina C, elaginske kiseline i flavonoida, koji ne samo da štite naše telo iznutra, već nas i podmlađuju. Vitamin C, recimo, podstiče proizvodnju kolagena, proteina koji kožu održava čvrstom i elastičnom. Elaginska kiselina deluje kao prirodna zaštita od sunca, pomažući u borbi protiv bora i hiperpigmentacija. Ukratko – jagode su kao prirodna verzija anti-age seruma! Ali priča tu ne staje – antioksidansi iz jagoda štite i naše srce, smanjuju upale i balansiraju šećer u krvi. Znači: više energije, bolji ten, manje stresa u telu.

jagode
Ula Kaniuch/dupephotos.com

Kako jesti jagode da izvučemo najbolje iz njih?

Najviše antioksidansa i vitamina C sadrže sveže jagode. Operite ih tek pred jelo, jer voda može ubrzati kvarenje. I da – zaboravite na posipanje jagoda šećerom! Time ubijate njihovu prirodnu moć i poništavate sve dobro što su u stanju da učine. Ako želite da pojačate ukus jagoda, onda ih uparite sa dobrim mastima. Dodajte jagode u smoothie sa bademovim mlekom, pospite ih lanenim semenkama ili ih jedite uz grčki jogurt. Zdrave masti pomažu boljoj apsorpciji antioksidansa. Za najbolji efekat jedite jagode ujutro. Ubacite ih u ovsenu kašu, chia puding ili kao deo doručka. Naša tela tada mogu najbolje da iskoriste  vitamine i vlakna, brzo ćete dobiti energetski boost bez skoka šećera u krvi.

Foto: Instagram/@marietrna, Ula Kaniuch/dupephotos.com