Gastro

Kada se uželimo azijskih ukusa u srcu Beograda, idemo u ovaj restoran

by Lepota&Zdravlje

06.06.2025.
Restoran Sakura Beograd
Restoran Sakura Beograd

U srcu beogradske Beton hale, na adresi Karađorđeva 2-4, nalazi se restoran Sakura – mesto koje spaja sofisticiranost istočnjačke kuhinje sa modernim urbanim duhom prestonice. Sa pogledom na ušće Save u Dunav, Sakura nudi jedinstveno gastronomsko iskustvo koje prevazilazi klasične okvire restoranske ponude.

Azijski fuzion na beogradski način

Sakura je poznata po svom pažljivo osmišljenom meniju koji kombinuje tradicionalne azijske recepte sa modernim kulinarskim tehnikama. Gosti mogu uživati u raznovrsnim jelima poput sušija, tempura gambora, miso brancina i drugih specijaliteta koji osvajaju ne samo ukusom, već i prezentacijom. Posebno se ističu jela poput Dragon rolnica sa gamborima tempura, lososom i avokadom, kao i Rainbow rolnica sa lososom, tunom, brancinom i japanskim majonezom sa vasabijem.

Više od restorana – umetnički performans

Ono što Sakuru izdvaja jeste koncept koji kombinuje vrhunsku kuhinju sa scenskim nastupima. Večeri poput „Welcome to Asia“ donose autentične muzičko-scenske performanse sa profesionalnim plesačima, specijalno izrađenim kostimima i pažljivo osmišljenom koreografijom, stvarajući atmosferu koja nadilazi klasično restoransko iskustvo.

Ambijent i ponuda pića

Enterijer restorana odiše elegancijom sa modernim azijskim detaljima, dok terasa pruža prelep pogled na reku, idealan za romantične večere ili opuštanje uz piće. Sakura bar nudi bogat izbor koktela, uključujući i autentične sake koktele, kao i vinsku kartu sa preko 1500 etiketa, od kojih se desetak služi na čašu, omogućavajući gostima da istraže različite ukuse.

Radno vreme i rezervacije

Restoran Sakura je otvoren svakog dana od 12:00 do 01:00, dok se vikendom radno vreme produžava do 02:00. Rezervacije su preporučene, posebno za večeri sa tematskim programima, i mogu se izvršiti putem telefona na broj +381 60 365 4044 ili online preko sajta restorana. Za sve koji traže više od klasičnog izlaska – kombinaciju vrhunske hrane, umetničkog performansa i prelepog ambijenta – Sakura predstavlja destinaciju koja obećava nezaboravno veče u srcu Beograda.

Foto:


Gastro

Weekend getaway: Sve što vam treba za savršen francuski trenutak

by Lepota&Zdravlje

05.06.2025.
Ile de France francuski sirevi
Ile de France francuski sirevi

Tajna francuskog šika leži u unexpected red promišljenom triku kojim crvenu boju dodajemo kao neočekivani detalj u modnim kombinacijama. Osim podizanja stila na lak i suptilan način, od Francuskinja prepisujemo i korake za negu lica, uređenje enterijera, a beleške pomno hvatamo i kada je u pitanju opušteno uživanje u društvu u prirodi uz pokoji zalogaj… Vođeni time, odlučili smo da jedan dan u kancelariji zamenimo danom u vikendici. Spakovali smo samo osnovno – domaći hleb iz čuvenih beogradskih manufaktura, sveže voće, drvene daske i naravno, francuske sireve. Kako da i vi kreirate svoj savršen weekend getaway sa prijateljima po uzoru na Francuskinje, donosimo u nastavku.

Ile de France [great classic french cheeses]

U znak sećanja na glamuroznu eru tridesetih godina prošlog veka kada su prvi francuski specijaliteti od sira [uključujući i čuveni brie sir] brodom prevezeni iz Evrope u Ameriku, kreirali smo ovaj gastro editorijal kao omaž tom vremenu i autentičnim francuskim sirevima koji se i danas, decenijama kasnije, jedu sa istom strašću s kojom su nekada otkrivani. U atmosferi inspirisanoj francuskim chic-om i modernim piknikom, predstavljamo najpoznatije i najcenjenije Ile de France sireve – brenda koji već generacijama donosi duh Francuske na tanjir.

Ovog puta, u fokusu su bili pažljivo odabrani Ile de France sirevi: kremast i mekan Le Petit Brie i njegova mini varijanta Mini Brie koja je idealana za piknik ili brz obrok. Zatim, prepoznatljivi plavi sir Brie au Bleu, kao i Chèvre, kremasti kozji sir koji se savršeno topi na svežem domaćem hlebu. Tu su i Ile de France proizvodi u listićima koji uključuju mešavinu ukusa, topive teksture, idealne za sve vrste prilika – Ile de France brie, Ile de France Normantal i Ile de France Montaver.

Kao što rade Francuskinje – jednostavno i sa stilom

La simplicité de la vie [prev. Jednostavnost života] na francuskom se piše leženim druženjima koja su opuštena, ali promišljena – na drvenoj dasci za sir. Ništa previše, samo ono što je zaista dobro. Uz malo badema, grožđa, smokvi i meda, parče hleba od celog zrna i dobro vino, Ile de France sirevi lako postaju centar svakog okupljanja, bilo da je reč o večeri na terasi ili odlasku u vikendicu ili improvizovanom pikniku u parku. Zato, ako ovog leta planirate da okupite prijatelje, ostavite komplikovane recepte po strani. Izaberite sir koji nosi duh Francuske, poslužite ga sa pažnjom – i uživajte u svakom trenutku, baš kao što to rade Francuskinje. Jer francuski chic nikada nije bio jednostavniji.

Tajne savršenog francuskog zalogaja

Kada je reč o slaganju ukusa, Ile de France sirevi otvaraju prostor za igru i uživanje. Mekani kozji sir, sa svojom blago kremastom notom, savršeno se stapa sa hlebom sa brusnicama i orasima, dok nekoliko svežih jagoda zaokružuje zalogaj u pravom letnjem tonu. Brie, sa svojom kremastom teksturom i blagim ukusom, idealan je partner medu i jezgrastim plodovima poput oraha – kombinacija koja je podjednako jednostavna, a bogata ukusima. Sirevi u listićima, poput Brie-a, Normantala ili Montavera, otkrivaju svoju punu aromu uz tanke kriške sveže kruške, stvarajući balans između mlečne punoće i voćne svežine.

U svetu u kom stalno jurimo za složenim, prava čarolija često leži u jednostavnom. Nekoliko dobrih sireva, pažljivo izabranih dodataka i lepo postavljen sto – to je sve što vam treba da pretvorite obično druženje u mali francuski ritual. Ile de France sirevi ne donose samo ukuse koji osvajaju, već i filozofiju života u kojoj se svaki zalogaj slavi, svaki trenutak vrednuje, a svako okupljanje postaje prilika za uživanje. Jer elegancija, baš kao i uživanje u hrani, ne mora biti komplikovana – dovoljno je da je iskrena.

Kreativna direkcija: Tamara Bogunović
Fotografije: Ivona Živulj
Video:
Pero Arsenijević
Stajling: Vesna Stanković
Model: Anđela Ristić