Gastro

Kako nadoknaditi kolagen: Jedite paprike i paradajz

by Ranka Bulatović

27.03.2023.
kako nadoknaditi kolagen
kako nadoknaditi kolagen
Portrait of happy young woman eating bell pepper in kitchen Portrait of happy young woman eating bell pepper in kitchen

Ako se pitate kako nadoknaditi kolagen, umesto u apoteku, svratite na pijacu. A šta je to kolagen? Reč je o najzastupljenijem strukturnom proteinu u telu, koji se nalazi u koži i drugim vezivnim tkivima. Naše telo prirodno proizvodi kolagen, ali proizvodnja opada kako starimo. Smanjenje kolagena može rezultirati gubitkom elastičnosti i strukture u celom telu (naglašene bore i opuštena koža).

Kako nadoknaditi kolagen: Pilule ili hrana – šta je bolje?

Neki stručnjaci sumnjaju da je uzimanje suplemenata najbolji način za održavanje zaliha kolagena. Umesto toga, dobro izbalansirana ishrana bogata nemasnim proteinima, zdravim mastima, voćem i povrćem ima sve ključne hranljive materije za sintezu kolagena koje su vam potrebne. Štaviše, zdrava hrana sadrži niz hranljivih sastojaka koji često rade u tandemu kako bi podstakli proizvodnju kolagena i zaštitili ga od razgradnje usled oštećenja životne sredine. Sledeće namirnice održaće kožu gipkom i ojačati kosti, zglobove, kosu i nokte.

1. Crvena paprika

Riznica su vitamina C koji je ključan za sintezu kolagena. Ako ne unosite dovoljno vog vitamina, telo ne može tako efikasno da proizvodi kolagen. Samo pola šolje iseckane sirove crvene paprike obezbeđuje 158% dnevne doze vitamina C  (95 mg po porciji). Drugi dobri izvori vitamina C su grejpfrut, kivi, zelena paprika, brokoli, jagode i pomorandže.

2. Paradajz

Zahvaljujući antioksidansu likopenu, paradajz može pomoći u zaštiti zaliha kolagena od oksidativnog oštećenja. Jedan od načina na koji gubimo kolagen kako starimo, osim što ga proizvodimo manje, je oštećenje od zagađivača i ultraljubičastog zračenja. Ovo oštećenje ubrzava razgradnju kolagena, a na put će im stati likopen. Likopen se takođe nalazi u drugom crvenom i narandžastom povrću, kao što su lubenica i crveni grejpfrut.

povećajte kolagen pomoću paradajza

3. Slatki krompir

Ako pojedete samo jedan pečeni slatki krompir dnevno, unećete šest puta veću dozu vitamina A od preporučene i nahraniti kožu i zglobove. Ovaj vitamin takođe podstiče proizvodnju kolagena. Osim toga, podržava rast ćelija i igra ključnu ulogu u normalnom formiranju i očuvanju telesnih organa. Pored slatkog krompira, vitamin A se nalazi u šargarepi, dinji, mangu i kajsijama.

4. Jaja

Samo napred: pojeditee celo jaje. Žumanca su bogata holinom koji se pretvara u glicin – jednu od aminokiselina uključenih u proizvodnju kolagena. Zabrinuti ste zbog holesterola? Zdravi ljudi mogu da jedu do 300 mg holesterola dnevno, a oni sa dijabetesom, visokim holesterolom ili srčanim oboljenjima mogu konzumirati do 200 mg; jedno veliko jaje ima 187 mg. Leblebije, pasulj, ćuretina, losos i karfiol su takođe dobri izvori holina.

5. Suncokret

Samo 30 g semenki suncokreta obezbeđuje 37% dnevne doze vitamina E. Kao i drugi antioksidansi, smatra se da vitamin E neutrališe štetno dejstvo slobodnih radikala koji izazivaju bore i opuštenu kožu. Drugi dobri izvori vitamina E uključuju ulje pšeničnih klica, bademe, lešnike i puter od kikirikija.