Gastro

Kako se prave sarmice od zelja: Maksimalno iskoristite sezonu

by Ranka Bulatović

09.04.2024.
Kako se prave sarmice od zelja; sarmice od zelja u metalnoj posudi sa sosom od paradajza
Kako se prave sarmice od zelja; sarmice od zelja u metalnoj posudi sa sosom od paradajza
Kako se prave sarmice od zelja Kako se prave sarmice od zelja

Zasitili smo se klasične sarme od kiselog kupusa, zato su sad na redu preukusne i zdrave sarmice od zelja. Odlučili smo da maksimalno iskoristimo sezonu zelja. 

Kako god okreneš, bez sarme se ne može… I ne mora da bude samo od kiselog kupusa. preukusne sarmice možete napraviti i od zelja.

Preukusne sarmice od zelja su i izuzetno zdrave

Sarmice od zelja nisu samo ukusne, već i zdrave. Zelje ima kiselkast ukus limuna. Poslužite bareno zelje sa puterom, slaninom, tvrdo kuvanim jajima i začinima. Sarmice od zelja možete praviti i posne i mrsne, a obarene listove možete filovati i mešavinom sira i jaja. Osušeno zelje se koristi kao začin za pirinač, krompir, morske plodove ili namaz od leblebije. Mnogi sušene listove zelja usitne u prah koji dodaju u peciva, hleb i slane mafine.

Zelje je veoma hranljivo. Sadrži više vitamina C od pomorandže i više vitamina A od šargarepe. Takođe sadrži vitamine B1 i B2 i gvožđe. Zato ga treba jesti što češće dok traje sezona. U nastavku pogledaj video recept za pripremu sarmica od zelja:

Recept za sarmice od zelja

Sastojci:

  • 30 listova zelja
  • 500 g melevenog mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1/2 šolje pirinča
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kašičica mešavine začina
  • 1 šolja soka od paradajza
  • 1 ravna kašika brašna
  • 3 kašike ulja
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašičica aleve paprike

Priprema:

  1. Oprati i obariti listove zelja. Odseći drške.
  2. Zagrejati dve kašike ulja na srednjoj temperaturi i propržiti sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. zatim dodati beli luk i pržiti još dva minuta.
  3. Dodati meso i začine i proržiti dok ne promreni boju. Dodati pirinač, dobro promešati i skloniti sa šporeta.
  4. Filovati listove zelja i urolati ih kao sarmu. Poređati u podmazanu vatrodtalnu činiju. Preliti šoljom vode, prekriti folijom i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 45 minuta.
  5. Zagrejati kašiku ulja na srednjoj temperaturi i propržiti kašiku brašna. Dodati sok od paradajza i brzo mešati da se napravi sos. Preliti sarme (nemojte ih nakon toga prekrivati folijom), protresite činiju i pecite još 15-20 minuta.

Prijatno!