

Dubai čokolada je ubedljivo najpopularnija poslastica 2025. a mi smo pronašle viralni recept za njenu pripremu koji će vas oduševiti
Dubai čokolada svoju popularnost duguje hypeu sa socijalnih mreža, pre svega TikToka. Stotine influensera pokazali su oduševljenje njenom jedinstvenom kombinacijom ukusa i teksturom. Ali, ako ste pomislili da je u pitanju neka tradicionalna bliskoistočna poslastica – prevarile ste se.
Šta je dubai čokolada i kako je nastala?
Slatkiš je osmislila čokolatijerka iz Dubaija, Sarah Hamouda, kao sporedni projekat motivisan njenim sopstvenim trudničkim željama. Britansko-egipatska preduzetnica želela je da stvori nešto više od „tipičnog“ čokoladnog užitka. Ni jednog trenutka nije pomislila da će njena kućna tvorevina postati ubedljivo najpopularniji slatkiš na svetu.
Zašto je dubai čokolada tako posebna?
Dva su sastojka koja ovu poslasticu čine tako posebnom. Tu je kadaif: tanka, hrskava testenina koja se peče do zlatne boje i daje dezertu prepoznatljivu hrskavost. Drugo je pasta od pistaćija, takođe tradicionalna bliskoistočna hrana, koja dodaje bogatstvo ukusa i slatkoću, dok čokolada upotpunjuje celokupnu kombinaciju.
Viralni recept za dubai čokoladu
Šta vam je sve potrebno da biste napravili omiljenu TikTok poslasticu? Da biste napravili domaću dubai čokoladu, morate pripremiti belu (60 gr) i crnu čokoladu (340 grama), puter (60 grama), pistaći pastu (200 grama) , kadaif testo (220 grama) i tahini (60 grama) . U svojoj kuhinji morate imati samo dve silikonske modle i tiganj – spremne ste.
Kako se pravi domaća dubai čokolada?
Pre nego što počnete sa pravljenjem poslastice, morate pripremiti kadaif i čokoladu. Kadaif sečete na što tanje trakice, dok čokoladu lomite ili sečete na sitne komade, kako bi se pre otopila. Prvi korak u pripremi dubai čoklade podrazumeva da na pari istopite pola crne čokolade i potom izlijete u dve modle. Na redu je topljenje bele čokolade, koju takođe dodajete u modle praveći pri tome bele šare, kako bi vaša dubai čokolada dobila i izgled bliskoistočne poslastice. Modle stavljate u frižider, da se čokolada stegne, a vi za to vreme u dubokom tiganju otopite puter. U otopljeni puter dodajete kadaif i kuvate ga neprestano mešajući. Kada smesa postane smeđa i hrskava, za šta je potrebno oko 10 minuta, sklanjate tiganj sa šporeta i dodajete pastu od pistaća i tahini. Dobro promešate i ostavite da se hladi dok se čokolada steže. Vi, za to vreme, otopite i drugu polovinu crne čokolade. Izvadite kalupe, napunite ih do vrha smesom sa kadaifom i pistaćima i prelijte ih topljenom čokoladom. Ostavite u zamrzivaču 20 minuta, a nakon toga uživajte. Prijatno!
@gimme.delicious Here’s how to make Dubai Chocolate Bars in 4 delicious flavor variations, pistachio, biscoff, peanut butter & jelly, and nutella. These chocolate bars are rich, decadent, and easy to make at home! Tap the in my bio or visit gimmedelicious.com for full printable recipe, tips, and more delicious recipes! Ingredients 16 oz milk or semi-sweet chocolate bar or chocolate chips white for the biscoff version ✨Pistachio Kunafa ✨ 1 cup kataifi or phyllo dough chopped* 2 Tablespoons butter 1 cup pistachio cream ✨Peanut Butter Pretzel✨ 1 cup pretzels chopped or crushed 1 cup peanut butter ¼ cup jelly optional, layer do not mix in ✨Biscoff✨ 1 cup biscoff cookies chopped or crushed (about 14 cookies) 1 cup biscoff or cookie butter ✨Nutella Crunch✨ 1 cup toasted phyllo, kaitifi, or crushed oreos ½ cup hazelnuts roasted & chopped* (optional) 1 cup nutella Instructions Melt chocolate: Chop chocolate into small pieces and microwave in 30-second intervals for about 90 seconds, gently mixing the chocolate between each interval, until melted and smooth. Be careful not to over heat or overmix the chocolate so it doesn’t harden or split. Fill Mold: Pour a little more than half the melted chocolate into your chocolate molds, move the mold around to cover all the sides and corners of the mold with chocolate. Allow the excess chocolate to drip back into the bowl of melted chocolate. Transfer the mold to the freezer while you prepare the filling. Toast Phyllo: Heat a large heavy-duty pan over medium heat. Add the chopped phyllo pastry or kataifi and butter and cook strigging occasionally, until it is golden brown and crispy, then transfer to a medium mixing bowl. Add the pistachio cream to the toasted katifi and combine. Assemble: Remove the chocolate mold from the freezer. Combine ingredients for the chosen filling in a small bowl. For the peanut butter, do not mix in the jelly (layer it on). Divide the mixture evenly into the chocolate molds. Drizzle the remaining chocolate on top, carefully smoothing it using an offset spatula. Return to the freezer to set for about 5 minutes then carefully remove from the molds and enjoy! Notes Notes: Chopped phyllo pastry or kataifi can be used in place of the cookies or other fillings. Feel free to mix and match fillings and sauces! #dubaichocolate #biscoff #chocolatebars #recipes #ramadanrecipes ♬ the bakery – Ophelia Wilde