Danas pripremamo neodoljivi kiš sa piletinom. Jelo savršenog ukusa (i mirisa) koje će se pojesti za tili čas. Svi ga obožavaju.
Kiš je zaista carsko jelo i savršeno je i za svečanu trpezu. Možete ga spremati na bezbroj načina. Mi smo se za danas odlučili za kiš s povrćem i piletinom.
Zašto svi obožavaju kiš sa piletinom
Odgovor je jednostavan i kratak – preukusan je. I vredi malo više vremena provesti u kuhinji da biste napravili ovaj specijalitet od kojeg nakon ručka ili večere ni mrvica ostati neće. Da biste ubrzali i pojednostavili proces, možete kupiti u marketu gotovu podlogu za kiš i obareno povrće. Na internetu možete naći različite recepte za pripremu ovog jela kao što je sledeći video recept sa TikTok-a:
@chefluislima #quiche #quichedefrango #frango #frangodesfiado #trigo #manteiga #margarina #sal #pimentadoreino #cremedeleite #ovo #mussarela #parmesao #ervilha #brocolis ♬ som original – Chef Luis Lima
Recept za kiš sa piletinom
Sastojci:
Za testo (možete koristiti kupljeno u prodavnici):
- 200 g običnog brašna
- 100 g putera, ohlađenog i isečenog na kockice
- 3-4 kašike ledeno hladne vode
Za nadev:
- 200 g kuvane piletine, iscepkane ili sitno iseckane
- 300 g obarenog povrća po želji (grašak, šargarepa, brokoli…)
- 4 velika jajeta
- 375 ml mleka
- 130 g kisele pavlake
- 50 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašičica timijana
- 1 kašičica morske soli
- ¼ kašičice mlevenog crnog bibera
Priprema:
- Najpre pripremite podlogu za kiš. Pomešajte brašno i puter, i mesite dok ne dobijete mrvičastu smesu. Zatim dodajte vodu i mesite sve dok se ne dobije glatka, ujednačena smesa.
- Stavite testo u plastičnu kesu i ostavite da odstoji u frižideru pola sata. Razvucite testo oklagijom na pobrašnjenoj površini i stavite ga u okrugli kalup za kiš (prečnika oko 23 cm). Testo treba da obuhvati i ivice.
- Zatim ga izbockajte viljuškom. Stavite tepsiju u frižider da se ohladi 10-15 minuta. Zagrejte rernu na 180°C.
- Pecite podlogu za kiš u zagrejanoj rerni 20 minuta. Ostavite da se malo prohladi. U međuvremenu pripremite fil.
- U posudi srednje veličine lagano pomešajte piletinu sa povrćem. Ostavite po strani.
- U drugoj činiji umutite jaja, mleko, pavlaku, pavlaku za kuvanje, timijan, so i biber.
- Najpre po testu ravnomerno rasporedite piletinu i povrće. A zatim to prelijte umućenim jajima.
- Pecite u zagrejanoj rerni 40-45 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi 15-20 minuta pre nego što izvadite iz pleha i poslužite.
Sledećeg dana ima još bolji ukus i može se čuvati do 3 dana u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru. Može se jesti hladno, ali da bi se ponovo zagrejalo i održalo hrskavu koru, prethodno zagrejte rernu na 180°, stavite hladne kriške kiša na pleh, a zatim zagrejte u rerni 10-15 minuta .