Gastro

Kad poželite savršenstvo – Kiflice sa mocarelom i slaninom

by Lana Dedić

14.12.2020
Kiflice sa slaninom
Kiflice sa slaninom

Katarina Stojković, food blog Veseli zalogaji

Da li poznajete nekoga ko bi odbio sveže domaće kiflice? Verujemo da ste se duboko zamislili i da je odgovor negativan. Ovaj naš predlog je dodatno obogaćen mocarela sirom i seckanom slaninicom, što kiflice čini još mirisnijim i jako ukusnim.

Recept u nastavku je sjajan i za sve početnike u kuhinji, koji nisu previše vešti sa testom. Važno je samo da imate svež kvasac i da zamešeno testo lepo odstoji kako bi nadošlo. (Pročitaj: Karamel kolač s lešnikom – Zimska poslastica koja će vas zasititi i ugrejati) 

Zavrnite rukave i u akciju! I Deda Mraz obožava kiflice, pa neka se nađu na trpezi i 31. decembra 🙂

Kiflice sa mocarelom i slaninom

Sastojci:
200 ml mleka,
1/2 kocke kvasca,
1 kašika šećera,
1/2 kašičice soli,
200 ml jogurta,
100 ml otopljenog putera,
550 gr brašna (T-400)

Priprema:
Zagrejte mleko, dodajte so, šećer i kvasac i ostavite da se kvasac aktivira. Jogurt sipajte u šolju, da malo odstoji na sobnoj temperaturi, a puter otopite u šerpici na tihoj vatri. (Pročitaj: Jesenji specijalitet – Knedle sa ajvarom i mozzarelom)

Kada se kvasac aktivira, zamesite testo (dovoljno je da sipate sve navedene sastojke i varjačom lepo izmešate) i ostavite da lepo poraste (oko 1.5 sat). Nadošlo testo prespite na brašnom posutu podlogu, malo rukama doradite ako treba i podelite na 5 delova. Svaki deo rastanjite i isecite na 8 delova.

Stavite po komadić mocarele i nekoliko komadića sitno iseckane slanine. Uvijte i stavite u pleh. Kiflice sa mocarelom i slaninom premažite žumancetom, pospite susamom i/ili lanom i pecite dvadesetak minuta na 190 stepeni. Prijatno!