Gastro

Kolač sa breskvama koji miriše na detinjstvo

by Aleksandra Dudvarski

22.06.2025.
Kolač sa breskvama (1)
Kolač sa breskvama (2)

Nema potrebe da čekate specijalnu priliku da biste pripremile nešto slatko, posebno i mirisno. Ponekad je dovoljno imati malo svežeg voća, slobodnog popodneva i želju da obradujete sebe i svoje najmilije. Ovaj kolač sa breskvama nije komplikovan, ne traži posebne veštine, ali donosi onaj domaći, pun ukus detinjstva i leta. Dobra vest? Ne treba vam mikser, samo nekoliko osnovnih sastojaka, činija i dobra volja. Breskve ovom kolaču daju svežinu i blagu kiselkastost, dok kombinacija putera i pavlake stvara mekanu, bogatu teksturu. Idealan je i za neočekivane goste, jer se priprema za manje od 15 minuta, a peče dok vi završavate druge obaveze.

Kolač sa breskvama (1)
AnastasiaNurullina/Getty Images

Kolač sa breskvama

Zamislite sočno testo koje se topi u ustima, miris vanile koji se širi kuhinjom i voće koje se karamelizuje baš koliko treba. Savršen je za sve one trenutke kada želite nešto domaće, a drugačije – za vikend doručak, poslepodnevni predah uz kafu ili kao nežna završnica letnje večere. Uz nekoliko osnovnih sastojaka koje već imate u kuhinji i par šaka sezonskog voća, možete pripremiti desert koji izgleda kao iz rustičnog italijanskog bistroa. A najbolji deo? Ne morate da budete majstor za kolače – ovaj recept će vas sam voditi korak po korak.

Sastojci:

  • 200 g šećera

  • 115 g putera (otopljenog i prohlađenog)

  • 3 jaja

  • 240 ml pavlake (može i kisela ili grčka)

  • 1 kesica vanilin šećera ili par kapi vanile

  • 250 g brašna

  • 2 kašičice praška za pecivo

  • 300 g breskvi (svežih ili iz kompota, isečenih na kriške)

  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180°C i podmažite okrugli kalup prečnika 24–26 cm. U većoj činiji pomešajte šećer i jaja, pa dodajte otopljeni puter i pavlaku.

2. Umutite žicom ili viljuškom dok se svi sastojci lepo ne povežu. Dodajte vanilu, zatim brašno i prašak za pecivo, pa sve sjedinite u glatku smesu.

3. Sipajte smesu u kalup i preko poređajte voće – neka delimično upadne u testo, jer će tokom pečenja nežno potonuti. Pecite 45–50 minuta, dok kolač ne porumeni i čačkalica ne izađe suva iz sredine.

4. Ostavite da se prohladi, a zatim pospite šećerom u prahu.

Kolač sa breskvama (1)
@jennets_kitchen

Ovaj kolač možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili hladan kao lagani letnji dezert. Praktičan, brz i ukusan – pravi saveznik svake moderne domaćice!

Foto: AnastasiaNurullina/Getty Images, Instagram/@jennets_kitchen