Gastro

Tope se u ustima i mame da uzmete još – lovačke šnicle sa pire krompirom

by Lana Dedić

17.10.2020.
Lovačke šnicle
Lovačke šnicle

Za trpezarijskim stolom malo šta može da nas iznervira kao žilavo meso koje jedva možemo da žvaćemo. Kada je u pitanju govedina, pored kvalitetnog mesa,  na to da li će nam ručak presesti ili ćemo poželeti dodatak, u velikoj meri utiče recept. Lovačke šnicle se prave od teletine, a sočne zalogaje koji se tope u ustima savršeno dopunjuju pire krompir i neka sveža salata.

Lovačke šnicle

Sastojci:
500 g telećih šnicli (poslužiće i juneće, ali meso neće biti tako mekano)
1 kašika brašna
2-3 kašike ulja za prženje
2 čena sitno seckanog belog luka
1 kašičica mlevene paprike
začini po izboru (so, biber, peršun)
500ml vode
500g krompira

Priprema:
Meso isecite na deblje šnicle i izlupajte ih tučkom. Kratko ih propržite na ulju sve dok ne počnu da se rumene. Izvadite šnicle iz tiganja, pa u masnoći koja je ostala od prženja mesa izdinstajte beli luk. Vodite računa da temperatura ne bude previsoka jer će luk zagoreti i postati gorak. (Pročitaj: Brzo se pravi, a još brže pojede – lava kolač od crne čokolade)

Kada luk počne da menja boju, uz neprekidno mešanje dodajte brašno i začine. Sipajte vodu i mešajte varjačom dok ne dobijete ujednačenu smesu. Pustite da dobijeni sos proključa, pa u šerpu vratite meso. Krčkajte šnicle oko sat vremena, a pre nego što isključite špret, viljuškom proverite da li je meso omekšalo.

Krompir pire
Skuvan i posoljen krompir izgnječite viljuškom, pa dok je još vruć dodajte puter i malo mleka. Mešajte dok ne dobijete kremasti pire. Ukoliko je potrebno, dosolite ga.

Uz lovačke šnicle poslužite pečene paprike, a ako ih nemate, napravite neku vitaminsku salatu. Pomešajte povrće koje imate u frižideru (kupus, kukuruz, šargarepa, zelena salata, masline…), začinite ga uljem i limunovim sokom, pa posolite. (Pročitaj: Gorka salata? Nikad više! Uz ovaj postupak, krastavac neće gorčiti)

Salatu i pire servirajte pored šnicli, a preko pirea sipajte kašiku umaka. Prijatno!