Gastro

Letnji superfood vodič: Lubenica, nana, krastavac – kako ih iskoristiti maksimalno

by Lepota&Zdravlje

12.07.2025.

Leto je godišnje doba u kojem se najlakše jede zdravo, i to ne zato što smo disciplinovaniji, već zato što priroda nudi obilje laganih, osvežavajućih i nutritivno bogatih namirnica koje savršeno odgovaraju ritmu tela u toplim danima. Kada temperature porastu, organizmu ne prija teška i masna hrana, već traži vlagu, lako svarljive obroke i prirodne izvore vitamina, minerala i antioksidanasa. Upravo zato, sezonsko voće i povrće postaju naši najjači saveznici u održavanju vitalnosti i energije.

Neke od tih namirnica su dostupne svima, često ih ne percipiramo kao superhranu jer su deo našeg svakodnevnog jelovnika. Ipak, lubenica, krastavac i nana imaju moć da detoksikuju organizam, ojačaju imunitet i podrže probavu. U nastavku otkrivamo kako da ih uključimo u ishranu na način koji donosi maksimum koristi.

Lubenica – hidratacija i detoks u jednom 

Lubenica je nezaobilazni simbol leta, a njen učinak na telo daleko prevazilazi osveženje koje donosi. Sa više od 90% vode, ona je jedan od najefikasnijih prirodnih izvora hidratacije. Osim toga, sadrži likopen – antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja i smanjuje rizik od upalnih procesa u organizmu. Bogata je vitaminima A i C, kao i kalijumom koji pomaže u regulaciji pritiska i ravnoteže tečnosti.

Lubenicu je najbolje konzumirati svežu, rashlađenu i ujutru, kada telo najviše upija vlagu. Može se dodati u salate s feta sirom i nanom, praviti od nje sok bez dodatog šećera, ili zamrznuti i pretvoriti u zdravi sorbe. Za dodatni energetski podsticaj tokom dana, probaj smoothie sa lubenicom, malo limete i listovima nane.

Krastavac – tihi čistač organizma

Krastavac je još jedna namirnica koju često uzimamo zdravo za gotovo, a zapravo ima snažan detoksikacioni potencijal. Sadrži vodu, vlakna i enzime koji podstiču rad creva, ali i silicijum i sumpor, minerale važne za zdravlje kože, kose i noktiju. Zahvaljujući blagom ukusu i niskoj kalorijskoj vrednosti, idealan je za grickanje tokom dana, bez osećaja težine.

Najveću korist donosi kada se jede sirov, s korom (ako je organski), jer se baš u kori nalaze dragoceni nutrijenti. Pored toga, krastavac se može kombinovati sa jogurtom i začinima kao lagani sos, dodavati u vodu s limunom za osvežavajući napitak, ili se koristiti kao baza za hladne supe. Jednostavna kombinacija krastavca i mente u blenderu stvara efekat instant osveženja i podstiče hidrataciju na ćelijskom nivou.

Nana – više od dodatka za limunadu

Menta, odnosno nana, često se koristi kao dodatak napicima i poslasticama, ali njene prednosti za zdravlje su mnogo dublje. Eterična ulja iz nane deluju umirujuće na digestivni trakt, smanjuju nadutost, podstiču lučenje žuči i ubrzavaju varenje. Osim toga, njen svež miris i ukus stimulišu mozak i mogu poboljšati koncentraciju, što je posebno korisno tokom letnjih dana kada iscrpljenost lako dolazi.

Nana se može koristiti sveža u salatama, kao dodatak hladnim čajevima, u smoothie-jima, ili kao začin u laganim jelima od povrća i ribe. Takođe, možete napraviti domaći sirup od nane bez rafinisanog šećera, koji se koristi kao osnova za napitke ili preliv za voćne dezere.

Kako ih kombinovati za maksimalan efekat

Najbolji efekat sezonske hrane postiže se njenim kombinovanjem u obrocima koji prate ritam dana. Na primer, doručak sa voćem poput lubenice, uz nekoliko listova nane i šaku orašastih plodova, osvežava i hidrira. U podne, salata od krastavca, jogurta i začinskog bilja pruža lagan, ali hranljiv obrok. Popodne, voda s krastavcem i nanom obnavlja elektrolite, dok lubenica služi kao zdrava zamena za slatkiš.

Ove tri letnje namirnice imaju zajednički imenitelj – prirodno hlade telo, osvežavaju iznutra i pomažu u borbi protiv letnje tromosti. Pravilno korišćene, mogu doprineti boljem varenju, većoj energiji i lepšoj koži.

Foto: Instagram @indy.mood, @fortunella.m, @di.poli, @barbarakristoffersen, @mari.perez.art, @marylynnkimberlykiley, @thebrunettedoc