Na našu veliku radost, počela je sezona sremuša. Od ove zdrave namirnice svašta možete da napravite. Mafini sa sremušem su prvi na našoj listi.
Svake godine s nestrpljem iščekujemo sezonu sremuša koji je toliko zdrav da ga treba jesti svaki dan dok traje sezona. Od njega možete svašta da napravite (pite, čorbe, salate, pesto, proju…), a mi sezonu započinjemo slasnim mafinima.
Mafini sa sremušem su i preukusni i zdravi
Sremuš je jedna od najzdravijih namirnica. I sezona stiže u pravi čas, taman kad je telu potrebno malo podrške da se oslobodi masnoća i toksina. Sremuš je nenadmašni čistač krvi (zato je tinktura od sremuša toliko popularna). Ako imate povišen holesterol i trigliceride ili hipertenziju, jedite sremuš svaki dan dok traje sezona. I to najbolje svež.
Osim toga, sremuš jača imunitet, suzbija upale (jedite ga redovno ako imate reumu), uništava bakterije i gljivice. I još mnogo toga…
Od svežeg sremuša možete napraviti salatu (ili ga dodati u salatu) ili preukusni pesto sos. A osim mafina, od sremuša možete napraviti proju, pitu zeljanicu, čorbu, palačinke, rolat – recepata je bezbroj.
Na Jutjubu smo pronašli jednostavan video recept za mafine sa sremušem:
Recept za mafine sa sremušem
Sastojci:
- 270 g brašna za samopodizanje
- 100 g rendanog sira
- 1 vezica sremuša
- 6 kašika otopljenog putera
- 150 g prirodnog jogurta
- 125 ml mleka
- 2 jajeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica morske soli
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni.
- Operite, ocedite i sitno iseckajte sremuš.
- Pomešajte brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
- Umutite jaja. Dodajte mleko, jogurt i otopljeni puter i još malo mutite mikserom.
- Polako dodajite brašno i mešajte sve dok se sastojci ne sjedine. Na kraju dodajte sir i sremuš. Promešajte da se svi sastojci sjedine.
- Sipajte smesu u kalupe za mafine u koje ste prethodno stavili korpice za mafine.
- Pecite u zagrejanoj rerni sve dok mafini ne porumene. Služiti toplo uz jogurt ili kefir.
Prijatno!