Gastro

Tri lica pite od jabuka: Najlepši recepti za američku, lenju pitu i francuski tart

by Hana Dunđerov

10.09.2025.
pita od jabuka
pita od jabuka

Dok u pekarama miriše na cimet rolnice, a u kafićima bundeva već ulazi u latte, vreme je da kod kuće zamesimo ono zbog čega jesen stvarno ima smisla: pitu od jabuka. Nema puno slatkiša koji su toliko univerzalni, a da nose toliko lokalnog šarma. Pita od jabuka se sprema u Srbiji, Americi i Francuskoj sa podjednakim entuzijazmom, jer je ovaj slatkiš istovremeno i nostalgija i trend. Zato smo prikupili recepte za tri najpoznatije verzije ovog kolača koje se prave na svim meridijanima: lenju pitu iz domaće kuhinje, elegantni francuski tart i sočnu američku pitu. Tri stila, jedna jesen.

Lenja pita od jabuka

Sastojci za koru:
500 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1 jaje
1 žumance
200 g šećera
200 g margarina ili maslaca
1 vanilin šećer
4–5 kašika mleka

Fil:
800 g jabuka (kiselkastih, npr. granny smith)
100–150 g šećera (po ukusu i kiselosti jabuka)
Cimet po ukusu
1 kašika griza (ili prezli – da upije sok)

Priprema:
Zamesite testo: Pomešajte suve sastojke, dodajte jaje, žumance, omekšali maslac i mleko. Umutite glatko testo. Podelite na dva dela i stavite u frižider na 30 minuta.
Pripremite jabuke: Oljuštte i narendajte jabuke. Dinstajte ih par minuta sa šećerom dok ne puste sok. Dodajte cimet i griz. Ohladite.
Rastanjite prvi deo testa i stavite ga u podmazan pleh (20×30 cm). Rasporedite fil, pa pokrijte drugim delom testa. Pecite na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni. Ohladite, pospite šećerom u prahu i secite na kocke.

Francuski tart od jabuka (Tarte aux pommes)

Sastojci za prhko testo (pâte brisée):
250 g brašna
125 g maslaca (hladnog)
Prstohvat soli
1 kašika šećera
1 žumance
3–4 kašike hladne vode

Fil:
3–4 jabuke (zlatne delišes ili slatke jabuke)
2 kašike šećer
1 kašičica vanilin šećera ili ekstrakta
Džem od kajsije (za premaz)
Po želji: malo limunovog soka

Priprema:
Umesite prhko testo od brašna, hladnog maslaca, prstohvata soli, šećera, žumanceta i hladne vode formirajući disk koji umotate u foliju i ostavite u frižider najmanje 30 minuta. Zatim rastanjite testo i napolžite ga u kalup za tart prečnika 26 cm. Izbockajte viljuškom. Početku pečenja, poželjno, napečite naslepo – postavite papir za pečenje i suvi pasulj. Pecite na 180 stepeni oko 10 minuta. Dok pravite fil, oljuštite i isecite jabuke na tanke kriške. Rasporedite ih u krug po površini testa, pospite šećerom i vanilom i po želji limunovim sokom. Vratite tart u pećnicu i pecite još 30 do 35 minuta na 180 stepeni dok ne porumeni i ne izgleda čvrsto. Čim izvadite iz rerne dok je toplo, premažite džemom od kajsije zarad ukusa i sjajnog izgleda.

 Američka pita od jabuka (Apple pie)

Sastojci za testo (double crust):
350 g brašna
200 g putera (hladnog, na kockice)
1 kašika šećera
1/2 kašičice soli
6–8 kašika ledene vode

Fil:
6 jabuka (granny smith + slatke kombinacija)
100 g smeđeg šećera
50 g belog šećera
2 kašike brašna
1 kašičica cimeta
1/4 kašičice muskatnog oraščića
1 kašika limunovog soka
30 g putera (na listiće)

Za premaz:
1 jaje + 1 kašika mleka (za sjaj)

Priprema:
Pomešajte suve sastojke za testo – brašno, šećer, so i puter. Izradite puter rukama da dobijete mrvičastu smesu. Zatim dodajte ledenu vodu i zamesite testo dok ne možete da formirate loptu. Podelite loptu na dva dela, uvijte u foliju i ostavite u frižider najmanje sat vremena. U međuvremenu, pripremite fil. Oljuštite i isecite jabuke na tanke listove, umešajte sa šećerom, brašnom, cimetom, oraščićem i limunovim sokom. Rastanjite prvi deo testa i obložite kalup za žitku pitu prečnika 22 do 24 cm. Sipajte fil i po jabukama poredajte komadiće putera. Rastanjite drugi deo testa, prekrijte pitu i po potrebi spojite te ivice i izrežite otvore ako je kora cela. Premažujte površinu jajem i pospite šećerom. Pecite na 200 stepeni prvih 15 minuta, zatim smanjite na 180 stepeni i pecite još 40 do 45 minuta dok kora ne zarumeni i jabuke ne omekšaju. Ostavite da pita odmorni najmanje dva sata pre sečenja.

Foto: Instagram/ @home_of_blossom, @fakander, @granny_aye, @sourdoughbyvitalia