Kesten pire je jedna od omiljenih jesenjih poslastica, a sada je možete napraviti i kod kuće.
Priprema je jednostavna, a ovo je ubedljivo najukusniji recept koji smo probale ove sezone!
[lwptoc]
Da li je kesten zdrav?
Ovaj jesenji plod nije samo ukusan, on je izuzetno zdrav. Kesten je bogat dijetalnim vlaknima, mineralima, dobrim mastima, vitaminima, antioksidansima i drugim važnim hranljivim materijama. Takođe, sadrži malo masti i visok sadržaj vitamina C. Sadrži hemikalije zvane tanini i flavonoidi. Ipak, treba biti umeren sa kestenjem jer sadrže visok nivo ugljenih hidrata, a i način pripreme (kesten pire, pečeni ) utiče na njegovu kaloričnost.
Najukusniji recept za kesten pire
Sastojci:
- 1 kg kestena
- 400 – 500 ml mleka
- 20 grama šećera
- 25 ml ruma
Priprema:
- Skuvajte kestenje u vodi, a potom ga ogulite. Neka ostanu topli jer se najbolje gule tada.
- Isecite oguljeno kestenje, a potom ga u blenderu pretvorite u kašu.
- Sipajte kaš od kestena u šerpu, a potom dodajte mleko, šećer i rum i kuvajte dok se ne stvori jedinstvena smesa. Sve vreme mešajte. Ukoliko je smesa pregusta, dodajte još malo mleka.
- Kada kestenovi upiju mleko i napravi se gusta smesa, još jednom izmešajte, pa ostavite da se ohladi.
- Ukrasite kesten pire šlagom ili slatkom pavlakom i uživajte.
Prijatno!
L&Z savet: Kako se guli kesten?
Možda deluje kao zahtevan poduhvat, ali uz nekoliko trikova guljenje kestena postaje lako. Zapamtite samo: kesten se najlakše i najbolje guli kada je topao, tako da ga nakon kuvanja ne treba vaditi iz vode. Najbolje bi bilo da pre kuvanja ostavite kestenje u vodi dva sata, a tek nakon toga ih prokuvate, jer namakanje dodatno olakšava guljenje kestenja. Uz to, domaćice tvrde da je proveren i uspešan trik i dodavanje jedne kašike ulja u vodu u kojoj se kesten kuva.
Kesten pire bez glutena- video recept
Kesten je odlična poslastica i za one koji ne smeju da konzumiraju gluten. Evo kako da napravite kesten pire bez glutena.