Gastro

Recepti za jesenje kompote koji nas vraćaju u bakinu kuhinju

by Hana Dunđerov

28.09.2025.
kompoti
kompoti

Kompoti imaju tu posebnu moć da nas vrate u jednostavne, mirisne trenutke detinjstva, kada smo miris svežeg voća i cimeta povezivali sa toplinom bakine kuhinje. Možda su u modernom svetu zaboravljeni, prepušteni brzini i instant poslasticama, ali upravo zato ih danas doživljavamo kao osvežavajući povratak jednostavnim užicima. Sezona jesenjeg voća pruža idealnu priliku da se kompoti ponovo vrate u fokus – bogati bojama, aromama i prirodnim slatkoćama, lako se uklapaju u savremeni ritam života. I dok uživamo u njima uz doručak, palačinke ili topli napitak, zapravo podsećaju da stari recepti i bakini trikovi i dalje imaju svoje mesto u modernoj kuhinji. Kompoti su tako postali i mala moda povratka starim hobijima, u kojoj praktičnost i nostalgija idu ruku pod ruku, bez preterane patetike, samo sa čistim zadovoljstvom pripreme i ukusa.

Top 3: Najlepši jesenji kompoti

Kompot od dunja

Sastojci:
1 kg dunja
700 ml vode
300 g šećera (po ukusu)
Sok od 1 limuna
Cimet u štapiću (po želji)

Priprema:
Dunje dobro operite, oljuštite i očistite od koštica, a zatim ih iseckajte na veće komade. U šerpi zagrejte vodu sa šećerom, dodajte sok od limuna i štapić cimeta. Kada voda provri, ubacite pripremljene dunje i kuvajte oko deset minuta dok voće ne omekša. Nakon kuvanja, kompot ostavite da se ohladi, a zatim ga sipajte u sterilizovane tegle. Tegle dobro zatvorite i okrenite naopako na dvadeset minuta, a potom čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Kompot od krušaka

Sastojci:
3 kruške
1 supena kašika limunovog soka
50 g šećera
Pola kafene kaš

Priprema:
Kruške operite, odstranite peteljke, presecite ih uzdužno na pola i izvadite semenke. Polutke krušaka ređajte u čiste i suve staklene tegle, pritiskajući ih rukom da ih više stane. U šerpi pomešajte vodu, šećer, limunov sok i cimet i kuvajte dok se šećer potpuno ne rastvori. Vrućim sirupom prelijte kruške u teglama do vrha. Tegle dobro zatvorite i stavite u posudu sa vodom koja pokriva poklopce, pa kuvajte na srednje jakoj vatri dvadeset minuta. Nakon kuvanja, izvadite tegle, ostavite da se ohlade i čuvajte na hladnom mestu.

Kompot od bresaka i jabuka

Sastojci:
1 kg breskvi
1 kg jabuka
1 l vode
200–250 g šećera (po ukusu)
Sok od pola limuna
Po želji: 1 štapić cimeta ili nekoliko kapi ekstrakta vanile

Priprema: 
Breskve operite, oljuštite i iseckajte na krupnije komade, a jabuke operite, oljuštite i iseckajte na kriške. U šerpi pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte dok se šećer potpuno ne rastvori i dobije se lagani sirup. Dodajte pripremljeno voće u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri oko desetak minuta, dok breskve i jabuke ne omekšaju, ali i dalje zadrže oblik. Kompot potom sipajte u sterilizovane tegle, dobro ih zatvorite i okrenite naopako na dvadeset minuta kako bi se stvorio vakum. Nakon toga, tegle ostavite da se potpuno ohlade, a zatim čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Foto: Instagram/@poufcph, @higuccini