Gastro

Najukusniji uskršnji deserti: Zdravi, a neobični!

by Hana Dunđerov

13.04.2023.
najukusniji uskršnji recepti
najukusniji uskršnji recepti
Festive Easter table setting. Easter cake, Easter Eggs, Flower arrangements and home decorations for holiday. Festive Easter table setting. Easter cake, Easter Eggs, Flower arrangements and home decorations for holiday.

Uskrs nije samo verski praznik – on je porodično okupljanje i radost. Ovi jedinstveni deserti obogatiće vašu uskršnju trpezu, a mališane će posebno obradovati

Svakoga Uskrsa, pored trpeze, brinemo o još jednom detalju: desertima za celu porodicu. Ako su vam već dosadili tradicionalni recepti i želite da oplemenite uskršnji ručak nekom novom poslasticom – na pravom ste mestu. Ovi uskršnji deserti su šareni, neobični i iznad svega – ukusni!

Najukusniji uskršnji deserti

Dugini vafli

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 0,5 kašikica sode bikarbone
  • 0,5 kašikica kuhinjske soli
  • 1,5 šolja mlaćenice
  • 2 velika jajeta
  • 4 kašike rastopljenog putera
  • litra sladoleda od vanile, omekšanog
  • Raznobojne šećerne mrvice

Priprema:

U velikoj posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi umutite mlaćenicu, jaja i otopljeni puter dok se ne sjedine. Dodajte mešavinu mlaćenice u mešavinu brašna; mešajte dok se ne sjedini.

Zagrejte okruglu presu za vafle. Kašikom sipajte 1/2 šolje testa na presu i pecite dok ne porumeni,  5 do 6 minuta. Ostavite da se ohladi.

Stavite sladoled na polovinu vafla, ravnomerno rasporedite. Na vrh stavite drugi vafl, a onda uvaljajte ivice u šećerne mrvice.  Zamrznite dok se ne stegne, oko 4 sata.

Uskršnji kapkejkovi

Sastojci:

1 šoljica putera, na sobnoj temperaturi
1,5 šoljica granulisanog šećera
2/3 šlje nezaslađenog kakao praha
1 kašikica praška za pecivo
1/2 kašikice sode bikarbone
1/4 kašikice soli
2 velika jajeta
1 šolja mleka
2 kašikice čistog ekstrakta vanile
2,5 šolja brašna
12 običnih Oreosa
24 mini Oreos

Za krem:

1 450 gr šećera
1 šolja putera, na sobnoj temperaturi
2 kašike milerama
2 kašikice čistog ekstrakt vanile
Gel boje za hranu

Priprema:

Napravite kolače: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Obložite jedan standardni i jedan mini kalup za mafine papirnim modlicama.
U velikoj posudi umutite puter, šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so na maloj brzini 1 minut ili dok se dobro ne sjedine. Dodajte jaja; tucite 2 minuta. Umutite mleko i vanilu, a zatim dodajte brašno samo dok se ne sjedini.
Stavite 1 Oreo na dno svake posudice u kalupu za mafine normalne veličine i 1 mini Oreo na dno svake posudice u kalupu za mini muffine. Kašikom prelijte testo preko keksa, napunite svaki do oko 2/3.
Pecite oko  20 do 25 minuta. Kolač je gotov kada zabodete čačkalicu u njega, a na njoj se ne zadrži testo. Ohladite u plehu jedno pet minuta, potom izvadite iz pleha i ostavite da se kakpejkovi potpuno ohlade.
U međuvremenu napravite kremu od putera: Prosejte šećer u veliku činiju. Električnim mikserom umutite puter na srednjoj brzini dok ne postane kremast, oko 2 minuta. Smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte šećer. Umešajte vaniliju.
Povećajte brzinu na veliku i tucite dok ne postane mekano, oko 2 minuta. Obojite i ukrasite kolače po želji.

Lizalice od belanaca

Sastojci:

4 velika belanca
1 šolja šećera
Prstohvat soli
Ružičasta, žuta i plava gel boja za hranu

Priprema:

Zagrejte rernu na 90 – 100 stepeni. Dva velika pleha obložite papirom za pečenje. Na pari mutite (ručno!) belanca, šećer i so sve dok se šećer ne rastopi. Skinite sa vatre, i mutite na srednje jakoj temperaturi sve dok se masa ne ohladi i ne formiraju čvrsti vrhovi. To otprilike traje 6 do 8 minuta. Podelite smešu u 3 činije i obojite svaku sa nekoliko kapi prehrambene boje.
Ubacite smesu u kese za ukrašavanje i lagano formirajte oblik lizalice, odnosno spirale. Polako stavite štapiće u sredinu. Stavite na pleh, pa u rernu. Nakon sat vremena, prevrnite kolačiće. Pecite, odnosno sušite u rerni dva sata.

Uskršnje vanilice

Sastojci

Mini silikonske ovalne posude
1/3 šolje mleka

1/2 šolje putera, na sobnoj temperaturi
1, 5 šolja brašna
1,5 kašičice praška za pecivo
1/4 kašika soli
3 velika jaja
2/3 šolje šećera
1/2 kašike  čisti ekstrakt vanile
MM bombonice, za topljenje

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni . Lagano premažite ovalne tepsije sprejom za kuvanje ili uljem.
Stavite mleko u malu šerpu, dodajte puter i istopite na laganoj vatri; sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. U srednjoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo i so.
Koristeći električni mikser, umutite jaja i šećer u velikoj posudi na velikoj brzini dok smeša ne postane gusta i bleda, 3 do 5 minuta; umutiti vaniliju. Smanjite brzinu miksera na nisku i umešajte mešavinu mleka.
Dodajte mešavinu brašna i mešajte dok ne postane glatko. Podelite testo u modlu i pecite petnaestak minuta.
Kada se kolači ohlade, napravite premaz, odnosno otopite bombone, pažljivo. Koristeći viljušku, umočite kolače u otopljene bombone i vratite ih na rešetku da se stegnu. Pospite mrvicama pre nego što se slatkiši potpuno stegnu. Ponovite sa preostalim kolačima i bojama.