Ko je ljut ili je pod stresom može uz pomoć odgovarajućih namirnica da otera neraspoloženje, tvrdi bečki profesor Hademar Bankhofer. On otkriva da je optimalan plan ishrane za dobro raspoloženje onaj u kome nikako ne bi smeli da nedostaju: banane, krompir, avokado i sir!
Krompir je garant za dobro raspoloženje
Proizvodnja hormona sreće definitivno se može podstaći specijalnim namirnicama. To je dokazala dr. Judit Vurtman sa Instituta za tehnologiju u Kembridžu. Prirodni proizvod koji nas čini srećnim je na primer kuvan krompir. Tajna je u tome što naš organizam veoma brzo svari skrob iz krompira. Već 30 minuta nakon konzumacije dolazi do izbacivanja insulina, koji ne samo da daje energiju već i dobro raspoloženje.
Mlečni proizvodi za PMS
Sir i jogurt, posebno kod devojčica i mlađih žena, proizvode osećaj sreće. Mlečni proizvodi daju kalcijum, koji suzbija promene raspoloženja koje nastaju usled predmenstrualnog sindroma. Studija rađena na Univerzitetu u Kembridžu je pokazala da, kada žena kroz mlečne proizvode dnevno unese 1200 miligrama kalcijuma, može brže i bolje da savlada napetost i neraspoloženje.

Banana i avokado – izvori seratonina
Takođe, svi znaju da nas banane čine srećnim, jer ugljeni hidrati, fruktoza, glukoza i biljna verzija serotonina podstiču izgradnju serotonina u organizmu. Osim banana i avokado podstiče proizvodnju serotonina, hormona sreće.

Ljuti biber za veselje
Biber-kajen poznat je kao odličan začin. Njegov ljut ukus takođe izaziva osećanje sreće. Bankhofer objašnjava: „Ljut ukus aktivne supstance kapsaicin, naš mozak pogrešno oseća kao bol. Zbog toga se odmah kao reakcija izbacuju endorfini koji dovode do toga da se čovek prijatno oseća“.



