Gastro

Paprike punjene sirom i jajima: Brzi ručak za tople dane

by Lepota&Zdravlje

30.05.2025.
Kako se pripremaju paprike punjene sirom i jajima
Kako se pripremaju paprike punjene sirom i jajima

Zapečene paprike punjene sirom i jajima savršene su za tople letnje dane. Brzo i lako se pripremaju, a ukus je fantastičan. Nikom se ne provodi vreme iznad šporeta ovih dana kada su temperature preko 30. A nešto se jesti mora. Zato su punjene paprike zapečene u rerni naš izbor za današnji ručak.

Kako se pripremaju paprike punjene sirom i jajima

Za pripremu punjenih paprika možete koristiti sir po želji – sitni sir, fetu ili neki punomasni sir. A možete i da pomešate više vrsta sira, šata imate u frižideru. Ako želite, u smesu za fil možete dodati i malo seckane slaninice, šunke ili kulena. Dovoljno je 100 grama. Takođe, možete dodavati i začine.

Ako koristite velike paprike babure, presecite ih napola, tako će se brže i bolje ispeći i biće mnogo ukusnije. A ako koristite crvene, paprike šilje, možete a i ne morate.  Inače, zapečene paprike sa sirom možet spremati i bez jaja. Isto su preukusne. Sve u svemu, za pripremu ovog preukusnog ručka trebaće vam svega dvadesetak minuta i još oko pola sata da se ispeče.

Sastojci za paprike punjene sirom:

  • 5 većih paprika babura ili crvenih paprika šilja
  • 600 g sitnog ili narendanog punomasnog sira
  • 3-4 jajeta
  • 1 vezica svežeg peršuna
  • so i biber po ukusu
  • ostali začini po ukusu
  • malo ulja

Priprema:

  1. Operite paprike i uklonite semenke. Ako koristite babure, presecite ih napola, po dužini. A crvene šilje ne morate.
  2. Pomešajte sir i jaja. Mešajte sve dok se ne sjedine. Posolite, pobiberite i dodajte seckani peršun.
  3. Filujte paprike i ređajte ih u podmazanu vatrostalnu činiju. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni sve dok ne porumene.

Prijatno!

Foto: Shutterstock


Gastro

Stigla je Džezverska! Sa kim ćete je popiti?

by lepotaizdravlje.rs

18.06.2025.
Doncafé Džezverska
Doncafé Džezverska
Foto: Petar Šarčev

Znaš ono kad neko u kancelariji pita: Kuvam kafu – hoće neko? I bez mnogo razmišljanja, svi klimnu, pa polako počne da se skuplja ekipa oko kuhinje, jer svakom od nas treba tih par minuta u danu kada spustimo olovke, zatvorimo tabove i podelimo šoljicu sa nekim. Neko komentariše novi mejl, neko traži šećer, neko deli tračeve, neko je tu samo da uhvati gutljaj i ide dalje, ali na kraju svi ostanu još par minuta duže. I to se često spontano pretvori u najlepši deo dana.

Zato nam je stigla Doncafé Džezverska – nova kafa za sve Džezvere koji znaju da pauza od pet minuta može da popravi ceo dan. Stvorena za sve nas koji verujemo da se prave stvari spremaju polako i sa pažnjom, a dele punog srca i sa osmehom. Kuvamo je u džezvi i pijemo zajedno, jer Džezverima kafa nije samo napitak, već vreme, pažnja i ljudi sa kojima se ovaj omiljeni napitak deli.

Doncafé Džezverska

Ukus Doncafé Džezverske je nežan i balansiran – bez intenzivnih aroma, gorčine ili kiselosti. Bez iznenađenja. Samo pitka, topla i posebna, napravljena kombinacijom brazilske arabike i robusti iz Afrike i Azije, kako bi svaki gutljaj prave domaće kafe pružio harmonični užitak.

Doncafé Džezverska

I zato je pravo vreme da probate Džezversku. Ujutru kod kuće, sa partnerom. U kancelariji, sa kolegama. Popodne, sa komšinicom. Ili vikendom, kad svrate vaši ljudi. Džezverska se ne pije sama, jer u vreme brzine i instant sadržaja, ljudi sve više traže prave stvari. Nešto poznato, iskreno, što se zakuva i pije bez žurbe. I to je razlog zašto je džezva in, a Džezverska je tu da nas podseti zašto je taj ritual vredan čuvanja. Jer po kafi se poznajemo – a i okupljamo.

Doncafé Džezverska

Foto: Petar Šarčev