Gastro

Pohovane paprike punjene sirom: Niko im ne može odoleti

by Ranka Bulatović

20.07.2023
Pohovane paprike punjene sirom
Pohovane paprike punjene sirom
Pohovane paprike punjene sirom

Neko je rekao pohovane paprike punjene sirom? Uvek smo rasploženi za ovaj specijalitet. A ko mu može odoleti.

Volimo paprike na sve moguće načine. A volimo i sve što je pohovano. Sutra ćemo razmišljati o kalorijama –  i o masnoćama. Danas ćemo da uživamo u slasnom receptu. Pohovane paprike punjene sirom možete napraviti na bezbroj načina. U mešavinu za punjenje možete dodati seckano pileće belo meso, šunku, paradajz i razno drugo povrće – sve zavisi od ukusa.

Količina namirnica zavisi od toga koliki broj porcija vam treba. Navedeni recept je za 4 osobe. Birajte potpuno zdrave, sočne i krupne paprike. Da biste ih pohovali, moraćete najpre da ih ispečete i oljuštite. A to ste, pretspostavljamo, već iks puta radili do sada. I birajte malo suvlji sir, biće lakše za pohovanje.

Pohovane paprike punjene sirom: Nutritivna vrednost

Kalorije: oko 550 kalorija po porciji

Proteini: oko 25 grama

Masti: oko 20 grama

Ugljeni hidrati: oko 60 grama

Kako se pripremaju

Sastojci:

  • 6-8 velikih crvenih paprika babura
  • 450-600 g sitnog sira
  • 6-8 jaja
  • 60-80 g putera
  • 30-40 g pšeničnog brašna
  • 50-60 g prezle
  • 3-4 kašike peršuna, sitno iseckanog
  • so i biber po ukusu
  • ulje za prženje

Priprema:

  1. Odrežite vrhove (kapice) sa paprika i uklonite semenke. Dobro ih operite pod mlazom tople vode i osušite papirnim ubrusom.
  2. Poređajte paprike u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 220 stepeni dvadesetak minuta. Ili ih ispecite na roštilju. Stavite vrele paprike u činiju i prekrijte ih krpom. Ostavite ih da se ohladi, a zatim ih oljuštite.
  3. Pomešajte sir, omekšali puter, četiri jajeta, peršun so i biber. Pažljivo napunite paprike.
  4. Uvaljate paprike najpre u brašno, a zatim u umućena jaja, pa u prezle. Kao što to i inače radite kada pohujete meso ili povrće.
  5. Pržite paprike u ulju zagrejanom na srednjoj temperaturi sa obe strane sve dok ne porumene.
  6. Služiti sa salatom od od paradajza i sosom po izboru.

Prijatno!