Gastro

Pohovane rolnice od tikvica sa tunjevinom: Proteinska bomba

by Ranka Bulatović

14.08.2023.
Pohovane rolnice od tikvica sa tunjevinom
Pohovane rolnice od tikvica sa tunjevinom
Pohovane rolnice od tikvica sa tunjevinom Pohovane rolnice od tikvica sa tunjevinom

Pronašli smo još jedno preukusno, lagano i brzo letnje jelo – pohovane rolnice od tikvica sa tunjevinom.

Ovo jelo obiluje proteinima i važnim hranljivim sastocima koji su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma.

Pohovane rolnice od tikvica sa tunjevinom: Jedite tunjevinu bar jednom nedeljno

Osim što je ukusna, tunjevina ima i brojne zdravstvene prednosti za telo, kosti i mozak. Odličan je izvor proteina, a pritom je niskokalorična namirnica, što je čini idealnom hranom za one koji žele da održe zdravu težinu uz održavanje nivoa energije.

Tunjevina sadrži omega-3 masne kiseline koje pomažu u snižavanju holesterola, jačanju funkcije mozga i poboljšanju zdravlja očiju. Osim toga, odličan je izvor vitamina B12 koji je neophodan za formiranje eritrocita (crvena krvna zrnca). Prednosti sveže i konzervirane tunjevine su obično iste. Međutim, smatra se da sveža tunjevina sadrži nešto više proteina. Ipak, konzervisana tunjevina je pristupačnija i traje mnogo duže.

Kako se pripremaju

Sastojci:

  • 200 g tunjevine u ulju
  • 3 tikvice srednje veličine
  • 4-6 čeri paradajza
  • 60 g sitnog sira
  • 3 jajeta
  • 2 kuvana jajeta
  • 50 g pavlake
  • 1 čen belog luka
  • 40 g brašna
  • pola kašičice mlevene crvene paprike
  • pola kašičice kurkume
  • četvrtina kašičice belog luka u prahu
  • malo sveže mirođije
  • ulje za prženje
  • so po ukusu

Priprema:

  1. Dobro operite i osušite tikvice papirnim ubrusom. Ako su iz organskog uzgoja, ne morate da ih ljuštite. Isecite tikvice na tanke trake, pod dužini. Posolite ih i ostavite po strani da ispuste vodu. Zatim ih dobro ocedite.
  2. Pomešajte brašno s kurkumom, mlevenom paprikom i belim lukom u prahu. Umutite jaja i malo ih posolite. Uvaljajte tikvice najpre u brašno, a zatim u jaja. Pržite ih na ulju zagrejanom na srednjoj temperaturi sa obe strane dok ne porumene.
  3. U međuvremenu pomešjte tunjevinu, sir, pavlaku, sitno iseckana kuvana jaja, ispasiran čen belog luka, mirođiju i sitno iseckan paradajz.
  4. Filujte tikvice i urolajte ih. Možete ih jesti sa salatom od paradajza ili nekom drugom po izboru.

Prijatno!

https://www.lepotaizdravlje.rs/wellness/zdrava-hrana-wellness/biljni-ili-zivotinjski-proteini-koji-su-bolji-recept-proteinski-puding/