Gastro

Posne punjene tikvice sa paradajzom iz rerne

by Hana Dunđerov

21.03.2024.
posne punjene tikvice sa paradajzom
posne punjene tikvice sa paradajzom
Zucchini stuffed with cchicken minced meat and vegetables on a plate. Baked in oven. Zucchini stuffed with cchicken minced meat and vegetables on a plate. Baked in oven.

Posne punjene tikvice, naročito kada su pravljene sa paradajzom su izdašno i ukusno jelo koje ćete praviti i kada ne postite

Ne samo što su ukusne i zdrave, posne punjene tikvice su i jeftin recept. Većinu sastojaka imate kod kuće i – pristupačni su. Pripremaju se za 45 minuta, a podjednako ih možete za jesti za ručak kao i za večeru. Ukoliko ih poslužite uz biljni sir – još su ukusnije!

Šta posne punjene tikvice sa paradajzom čini zdravim izborom?

Pre svega, njihov glavni sastojak! Tikvice su niskokalorične, sadrže malo masnoća a puno vlakana koja pozitivno utiču na varenje. Pirinač, sa druge strane, donodi zdrave šećere i kalorije koje su odličan izvor energije, pa ćete dugo ostati siti. Ovako spremljene tikvice sadrže i antioksidante iz paradajza, a masnoća je jako malo jer je upotreba ulja ograničena.

Kako se prave punjene tikvice?

Sastojci:

1 kg tikvica

4-5 komada čeri paradajza

3 supene kašike pirinča

1/2 litre paradajz soka

mirođija, so, biber

1 glavica crnog luka

Priprema: 

  1. Tikvice oprati, oljuštiti, izdubiti, tako da su spremne za punjenje.
  2. Isecite luk i izdinstajte ga na malo ulja. Dodajte sitno sečeni čeri paradajz, unutrašnjost tikvica i dobro oprani pirinač. Kada pirinač omekša, dodajte začine.
  3. Pipremljenom smesom napunite tikvice.
  4. Poređajte u vatrostalnu činiju, i prelijte paradajz sokom, a potom i čašom vode. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 45 minuta

Prijatno!

Video recept za posne punjene tikvice sa paradajzom