Gastro

Danas nam treba nešto toplo: Prevrnuti kolač sa breskvama

by Lepota&Zdravlje

09.07.2025.

Postoje kolači koji se ne prave samo da bi se pojeli – prave se da bi vas vratili u neko posebno vreme. Možda u nedeljno popodne kod bake, možda na terasu okupanu suncem, možda u vrt u punom cvatu. Prevrnuti kolač sa breskvama upravo je takav desert: mekan, mirisan, nostalgičan. I, što je najlepše – pravi se lako, bez stresa, a daje rezultat koji izgleda i miriše kao da ste proveli sate u kuhinji. Inspiraciju, ovog puta našli smo kod gastro blogerke Charlie koja stoji iza Instagram naloga @hereforthewholesome.

Ovaj recept stavlja breskve u prvi plan – sočne, zlatne i karamelizovane do savršenstva. Ali jednako lepo možete koristiti i drugo voće: šljive, kruške, ananas, jabuke, pa čak i maline. To je njegova čar – prilagodljiv je godišnjem dobu, raspoloženju i stanju vašeg frižidera.


Sastojci za kolač sa breskvama
:

  • 3/4 šolje putera, omekšalog (podeljeno – 1/4 za podlogu, 1/2 za testo)
  • 1/2 šolje smeđeg šećera
  • 2 šolje breskvi, oljuštenih i isečenih na kriške
  • 3/4 šolje belog ili sirovog šećera
  • 1 veliko jaje, sobne temperature
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 i 1/4 šolje mekog brašna
  • 1 i 1/4 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/2 šolje mleka

Priprema:

Prvo napravite voćnu bazu. Rastopite 1/4 šolje putera i sipajte u nepodmazan okrugli pleh (najbolje 22–23 cm prečnika). Po tome ravnomerno rasporedite smeđi šećer, a zatim i kriške breskvi, u jednom sloju. Ne brinite za estetiku – kad se kolač preokrene, to će biti gornji sloj, i izgledaće očaravajuće.

Pripremite testo. U velikoj činiji umutite preostali puter i beli šećer dok ne postanu penasti i svetli – to će trajati oko 5–7 minuta. Dodajte jaje i vanilu i dobro umutite.

U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Naizmenično dodajte suve sastojke i mleko u umućenu masu, mešajući dok se sve lepo ne poveže.

Kašikom pažljivo rasporedite testo preko breskvi u plehu, pazeći da ih ne poremetite. Poravnajte površinu.

Kolač ide u rernu zagrejanu na 180°C (350°F) i peče se oko 45 minuta, dok čačkalica ne izađe suva iz sredine i gornja korica ne porumeni.

Ostavite kolač da se hladi oko 10 minuta (ne duže, da se šećer ne zalepi), a zatim pažljivo preokrenite na tanjir za serviranje.

U vremenu kad volimo da sve bude brzo, jednostavno i ukusno – ovaj prevrnuti kolač je sve to, ali uz dodatnu dozu emocije. On je podsetnik da ne treba mnogo da bismo sebi (i drugima) ulepšali dan. Jer, ponekad je samo jedan komad toplog, voćnog kolača dovoljan da leto potraje još malo duže.

Foto: Instagram @lefeuilleter, Shutterstock, Pexels Marina Leonova, cottonbro studio