Gastro

Prolećna čorbica od mlade koprive, odlično jelo za sve anemične

by Hana Dunđerov

04.04.2024.
prolećna čorbica od mlade koprive
prolećna čorbica od mlade koprive
Concept of healthy food with nettle soup, close up Concept of healthy food with nettle soup, close up

Čorbica od mlade koprive je bogata gvožđem, odličan izbor za ljude koji imaju anemiju, ali i za gurmane – preukusna je!

 

Da li je mlada kopriva zdrava i zašto je dobra za anemiju?

Kopriva se vekovima koristi kao deo narodne medicine, a sada su i naučna istraživanja poduprla verovanje da je ova biljka jako zdrava. Dokazano je da list koprive sadrži: hlorofil (5%), tanin, karotenoide, fitosterole, vitamina C i K, razne organske kiseline, vosak, mineralne soli ( Ca, K, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu , Co )… Zbog svega toga, uvođenje koprive u ishranu smatra se izuzetno zdravim.

Evo za šta sve kopriva koristi:

  • Za zdrave zube i kosti, za mineralizaciju u doba rasta, trudnicama i dojiljama – svima je neophodno prisustvo kalcijuma u ​​svakodnevnom ishrani.
  • Bogatstvo magnezijumom sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, stenokardične, muskularno-tetanične i visceralne prirode.
  • Da spreči pojavu adenoma prostate i pomogne terapiji akutnog prostatitisa zbog cinka,
  • Prisustvo mangana zaboravnost.
  • Dovoljna količina vitamina K u svakodnevnom ishrani sprečava pojavu krvarenja i njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju „faktor dugovečnosti”.

Što se anemije tiče, kopriva sadrži sva tri minerala koji podstiču stvaranje hemoglobina: gvožđe, bakar i vitamin C, a tu je i mangan pomaže aktiviranje gvožđa iz depoa te je njena svakodnevna upotreba prava preventiva.

Gde naći mladu koprivu?

Mladu koprivu možete sami ubrati u proleće, samo gledajte da to činite na mestima koja su daleko od puteva i zagađivača. Nosite rukavice i berite je pri korenu. U Srbiji postoje i uzgajivači korpive kod kojih se uglavnom kupuje suva korpiva, ali možete kupiti i mlade sveže listove.

Prolećna čorbica od mlade koprive

Sastojci:

2 šargarepe,

200 g korena celera,

200 g koprive,

šaka celerovog lišća,

šaka mladog graška,

kisela pavlaka,

malo ulja, so

Kako se priprema prolećna čorbica od mlade koprive?

  1. Izrendajte celer i šargarepu, a koprivu i listove celera sitno iseckajte.
  2. Na malo ulja propržite sve usitnjeno povrće i dodajte grašak.
  3. Posolite po ukusu i nalijte sa 1,2 l vode.
  4. Kuvajte na laganoj vatri da čorba uvri za trećinu.
  5. Štapnim mikserom usitnite skuvano povrće ili ga ispasirajte.
  6. Poslužite s kiselom pavlakom.

Prijatno!