Gastro

Imamo najbolji recept za punjene paprike sa bulgurom i povrćem

by Ranka Bulatović

04.09.2024.
punjene paprike sa bulgurom i povrćem
punjene paprike sa bulgurom i povrćem
punjene paprike sa bulgurom i povrćem punjene paprike sa bulgurom i povrćem

Ako postoji jelo koje nam nikada neće dosaditi, to su punjene paprike. A danas sa vama delimo odličan recept za punjene paprike sa bulgurom i povrćem.

Paprike punjene povrćem, ako se lepo spreme, podjednako su ukusne kao one punjene mesom. A pirinač nije jedina osnova koju možete koristiti, mada je najpopularnija. Isprobajte paprike punjene bulgurom. Iznenadićete se koliko su ukusne.

Kako se pripremaju punjene paprike sa bulgurom

Mi ih pripremamo sa paradajzom, crnim lukom i šargarepom, a vi možete dodati i ostalo ovrće po želji (tikvice, patlidžan, grašak, kukuruz šećerac). Kao i začine – bosiljak, kim, alevu papriku, tucanu ljutu papričicu (ako volite ljuto), mleveni korijander, sitno iseckan sveži vlašac, majoran… Umesto vode, možete koristiti i bujon od povrća. Šta više volite. Na internetu se mogu naći različiti recepti za pripremu punjenih paprika, a jedan od njih je i sledeći video sa TikTok-a:

Najbolji recept za punjene paprike sa bulgurom i povrćem

Sastojci:

  • 6-7 paprika babura
  • 200 g bulgura
  • 400–700 ml vode
  • 1 glavica crnog ili crvenog luka
  • 1 veliki paradajz
  • 1 veća šargarepa
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike parajz paste
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Bulgur preliti sa 250 ml ključale vode i ostaviti 15 minuta.
  2. Luk i oljušteni paradajz isecite na male komadiće. Šargarepu narendajte na sitno ili srednje rende.
  3. Da biste lakše ogulili paradajz, stavite ih u ključalu vodu na nekoliko sekundi.
  4. U tiganju na ulju propržite luk i šargarepu 5-7 minuta. Dodajte paradajz i kuvajte još 5 minuta.
  5. Prženo povrće pomešajte sa bulgurom i kašikom paradajz paste. Začinite solju, biberom i začinima.
  6. Ako u bulguru nakon namakanja ostane vode, ocedite ga.
  7. Odrežite vrhove paprike, uklonite semenke i unutrašnje membrane.
  8. Napunite paprike mešavinom bulgura i povrća. Stavite u posudu za pečenje i prekrijte vrhovima.
  9. Preostalu vodu pomešanu sa paradajz pastom i začinima sipajte u tepsiju.
  10. Pecite oko 40 minuta na 180–200 °C.

Prijatno!