Gastro

Punjene pljeskavice sa pršutom i kačkavaljem

by Hana Dunđerov

22.02.2024.
punjenje pljeskavice
punjenje pljeskavice
Fresh grilled burger cutlet with salad leaves on plate Fresh grilled burger cutlet with salad leaves on plate

Punjene pljeskavice su omiljeno jelo sa roštilja, jer spajaju različite teksture i ukuse: mleveno meso sa sirom, povrćem ili mesnim prerađevinama. Recept koji vam donosimo lako se sprema i u običnom tiganju, a zadržava bogatstvo ukusa. 

Kako se oblikuju pljeskavice?

Najlakše vam je da koristite kulinarsku providnu foliju. Pripremljenu smesu podelite na delove i formirajte kuglice. Na radnu ploču stavite foliju, a potom na nju jednu kuglicu mesa. Pokrijte drugom folijom, a potom pažljivo rastanjite. Za stanjivanje pljeskavica obično se koristi dlan kako biste meso oblikovali konzistentno.

5 saveta za pripremu punjenih pljeskavica

Na šta treba da pazite prilikom pripreme pljeskavica?

  1. Odabir mesa: Koristite sveže mleveno meso visokog kvaliteta, poput goveđeg ili mešanog goveđeg i svinjskog mesa. Meso treba biti dovoljno masno kako bi pljeskavice bile sočne.
  2. Priprema punjenja: Izaberite kvalitetan kačkavalj i pršut. Kačkavalj narendajte ili isecite na tanke šnite, dok pršut možete iseći na manje komade. Ova kombinacija će dodati bogatstvo ukusa i teksture pljeskavicama.
  3. Oblikovanje pljeskavica: Kada nafilujete pljeskavice,  pazite da dobro zatvorite ivice kako se punjenje ne bi izlivalo tokom pečenja.
  4. Pečenje: Pre nego što stavite pljeskavice na roštilj ili u tiganj, preporučljivo je da ih malo odmorite u frižideru kako bi se sastojci sjedinili i čvrsto držali oblik. Pecite ih na srednje jakoj vatri, okrećući ih jednom ili dva puta dok ne postanu zlatno smeđe boje i potpuno pečene iznutra.
  5. Posluživanje: Poslužite punjene pljeskavice sa svežim povrćem, prelivima ili prilogom po želji. Narezani paradajz, krastavci ili listovi zelene salate odlično se slažu uz ove punjene delikatese. Uživajte u sočnom, punom ukusu punjenih pljeskavica sa kačkavaljem i pršutom!

Punjene pljeskavice sa prštutom i kačkavaljem

Sastojci

600 g mešanog mlevenog mesa

1 jaje

2 kašike prezle

1 čen mladog luka

peršun, so, biber

pršut

kiseli krastavčići

kačkavalj.

Priprema punjenih pljeskavica

  1. U duboku posudu stavite mleveno meso, pa dodajte začine, jaje i sitno sečen luk. Dobro promešajte. Na kraju dodajte prezle i peršun.
  2. Sve sastojke dobro promešajte i ostavite u frižider oko pola sata
  3. Od pripremljene smese dlanovima oblikujte tanke pljeskavice. Smeša je dovoljna za osam komada.
  4. Na svaku plješkavicu, na jednu polovinu, stavite pršut, kolutiće kiselog krastavca i šnit kačkavalja. Preklopite drugom polovinom pljeskavice i slepite prstima ivice.
  5. Pljeskavice pecite u dobro zagrejanom tiganju.

PRIJATNO!