Gastro

Savršeno jednostavan recept: Somun koji uspeva i početnicama

by Hana Dunđerov

17.07.2023.
somun
somun
Three freshly fireplace baked Pita Bread Loaves set on porcelain plate, offered on old weathered cracked picnic table grunge surface. Three freshly fireplace baked Pita Bread Loaves set on porcelain plate, offered on old weathered cracked picnic table grunge surface.

Čak i ako niste vične mešenju ili vam hlebna testa ne uspevaju, ovaj somun će sigurno biti prvoklasan. Jednostavan recept pogodan je i za početnice

Somun ili flat bread, odnosno pane pita, jeste recept koji ima mnogo varijacija širom sveta. Ovaj mekani, pufnasti hleb idealan je za sve vrste punjenja: sir, grilovano povrće, čuveni sarajevski ćevapi… Mi vam donosimo dva recepta, oba jednostavna i prilagođena čak i onima koji nemaju iskustva sa mešenjem hlebnog testa.

Poreklo somuna – recept star 4.000 godina

Somun je varijacija suvog i niskog hleba koji je još pre nekoliko milenijuma pravljen u Mesopotamiji.  Ovaj recept je stigao u Grčku pod imenom pita hleb (njegovu današnju varijaciju jedete uz nezaobilazni giros) a odatle se raširio po Mediteranu. U turskoj je on dobio svoje posebno, vazdušasto obličje i nazvan je somun.

Somun je idealan za punjenja, upravo zbog svoje vazdušaste kompozicije, pa je neizostavan kada pravite ćevape ili pljeskavice.

Recept za somun sa mlekom (somun u rerni)

Sastojci: 

  • 1,5 dcl toplog mleka
  • kvasac
  • kašikica šećera
  • 500 grama brašna
  • 1 kašika soli
  • 1,5 dcl  tople vode
  • 1 dcl jogurta
  • o,5 dcl ulja

Priprema: 

Ostavite kvasac  u  toplom mleku da nadođe. Pomešate brašno, šećer, so, ulje i jogurt, a potom u tu smesu dodate i kvasac kad nadođe. Mesite meko testo – lepiće se za ruke, nemojte da vas to brine. Kada se sjedini masa, ostavite je da nadođe. Posle sat vremena, testo će biti rupičasto i spremno da ga još jednom premesite a onda isečete na delove i napravite jufkice. Svaka jufkica neka bude veličine pesnice. Spljoštite ih prstima  i stavite u tepsiju pokrivenu pak papirom. Pecite na najvišoj temperaturi desetak minuta. Kada porastu i dobiju boju – gotovo je!

Video recept za somun

Somun sa grčkim jogurtom i sirom

Sastojci:

300 gr brašna

0,5 kašikica sode bikarbone

kašika soli

250 gr topljivog sira

250 gr grčkog jogurta

Priprema:

Pomešajte brašno sa sodom bikarbonom i solju, a zatim dodajte grčki jogurt. Umesite testo, sve dok se sastojci ne sjedine. Dobićete kompaktno i glatko testo. Ostavite ga da nadođe 30 minuta.

Kada testo naraste podelite ga na 8 delova. Svaki deo razvaljajte rukama i u sredinu ubacite rendani sir. Oblikujte kuglicu, a potom je spljeskajte. Pecite ga u vrelom tiganju. Čim počne da raste, okrenite na drugu stranu i zapecite.

Prijatno!

Video recept za somun sa grčkim jogurtom i sirom: