Gastro

Pronašli smo recept za preukusan brioš sa jabukama, ali bez glutena

by Hana Dunđerov

26.09.2025.
brios od jabuka
brioš od jabuka

Ako tražite savršen jesenji desert koji spaja mekano, slatko testo i sočno voće, ovaj brioš sa jabukama je prava poslastica. Uz to je i gluten free! Kombinacija laganog brioš testa i aromatičnog franžipana od badema čini ga idealnim za doručak, popodnevni čaj ili desert nakon obroka. Osim što izgleda kao iz poslastičarnice, priprema je zabavna! Ovaj recept je odličan za one koji vole da eksperimentišu sa teksturama i ukusima, a rezultat je sočno pecivo.

Brioš sa jabukama bez glutena

Sastojci: 

Testo za brioš bez glutena:
2 kašike celih ljuspica psilijuma (ako koristite psilijum u prahu, stavite 1 kašiku + 1 kašičicu)
½ šolje + 1½  kukuruznog skroba
½ šolje brašna od prosa + još malo za posipanje (može i brašno od integralnog pirinča)
4 kašike brašna od sirka (može i svetlo heljdino ili ovseno)
2 kašike šećera
1¼ kašičice instant kvasca (ako koristite aktivni suvi kvasac, stavite 1½ kašičicu)
1 kašičica praška za pecivo
1½ kašičica ksantan gume
¾ kašičice soli
¼ šolje mlakog mleka
1 jaje
2 kašike suncokretovog ulja (ili neutralnog ulja po izboru)

Frangipane:
3 kašike omekšalog neslanog putera
¼ šolje + 1 kašika šećera
½ kašičice paste od vanile (ili 1 kašičica ekstrakta vanile)
¼ kašičice ekstrakta badema (opciono, ali lepo za aromu)
1 žumance (sobna temperatura)
1 kašika mleka (sobna temperatura)
1 šolja bademovog brašna ili sitno mlevenih badema
¼ kašičice soli

Još je potrebno:
2 srednje kisele, čvrste jabuke
1 jaje, umućeno, za premazivanje
⅓ šolje listića badema
1 kašika džema od kajsije, za premazivanje pečenih peciva
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Za pripremu brioša sa jabukama prvo napravite testo. Najbolje je koristiti mikser sa nastavkom za testo jer će masa biti mekana i lepljiva. U činiji pomešajte dve kašike psilijuma i pola šolje mlake vode sa još jednom i po kašikom, pa sačekajte 30–45 sekundi dok se ne stvori gel. U većoj posudi sjedinite jednu šolju skroba, pola šolje brašna od prosa, četiri kašike brašna od sirka, dve kašike šećera, jednu i po kašičicu ksantan gume, kašičicu praška za pecivo, tri četvrtine kašičice soli i kvasac. Ako koristite aktivni suvi kvasac, potrebno je da ga prvo rastvorite u četvrtini šolje mlakog mleka sa jednom kašikom šećera i ostavite 5–10 minuta da zapeni. Zatim u psilijum gel umešajte mleko, jedno jaje i dve kašike ulja, pa sipajte u suve sastojke. Mesite dok testo ne postane glatko, a zatim nastavite još nekoliko minuta mikserom ili ručno. Testo će ostati mekano i lepljivo, pa ga nemojte dodatno brašniti, a ako vam je teško za rukovanje, stavite ga u frižider na sat vremena.

Na pobrašnjenoj površini i sa pobrašnjenim rukama oblikujte testo u kuglu, podelite na šest delova od po oko 90 g i svaku lopticu lagano spljoštite na desetak centimetara širine i oko jedan do jedan i po centimetar debljine. Poslažite ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite dovoljno razmaka. Prekrijte providnom folijom i ostavite da naraste oko sat vremena, dok ne postane mekano i pufnasto. Za to vreme zagrejte rernu na 190°C.

Za pripremu franžipana umutite tri kašike omekšalog putera sa četvrtinom šolje i jednom kašikom šećera, dodajte pola kašičice paste od vanile ili kašičicu ekstrakta, četvrtinu kašičice ekstrakta badema, jedan žumance i kašiku mleka. Na kraju umešajte šolju bademovog brašna i četvrtinu kašičice soli, pa mešajte dok ne dobijete pastu. Jabuke isecite na vrlo tanke listiće, najbolje neposredno pre slaganja da ne potamne. Kada su peciva nadošla, premažite ih umućenim jajetom, u sredini svake kuglice napravite udubljenje i napunite ga franžipanom. Preko fila poređajte tanke listiće jabuke u obliku lepeze i pospite listićima badema. Pecite 18–20 minuta dok peciva lepo ne porumene. Kada ih izvadite, ostavite da se kratko prohlade, premažite ih tankim slojem džema od kajsije za sjaj i pospite šećerom u prahu.

Foto: Instagram/@theloopywhisk