Gastro

Najbolji recept za brze krofne sa jogurtom

by Hana Dunđerov

17.11.2023
brze krofne sa jogurtom
brze krofne sa jogurtom
Closeup of delicious homemade donuts ready to eat

Za brze krofne sa jogurtom ne trebaju vam sati – samo malo volje

Ako vi i vaša porodica volite krofne, ali nemate mnogo vremena na raposlaganju ili baš i niste vešti u mešenju testa, ove brze krofne sa jogurtom su savršena zamena.

Koja je razlika između tradicionalnog recepta i brzih krofni?

Razlika između tradicionalnih i brzih krofni ogleda se i u samoj recepturi, ali i u pripremi. U tradicionalnom receptu koristi se kvasac i testo se diže, zbog čega je priprema dosta složenija i duža. Ovaj recept zahteva da budete vešti u mešenju testa. Brze krofne sa jogurtom koriste jogurt i prašak za pecivo umesto kvasca. Skraćuje se vreme pripreme, nema potrebe da se mesi jer se sve zavrašava mikserom. Ukus je vrlo, vrlo sličan, ali se minimalne razlike primete u teksturi: tradicionalne krofne su za nijansu vazdušastijte i više narastu.

Recept za brze krofne:

Sastojci:

2 jaja
5 kasika secera
250 ml
1 prasak za pecivo
600 g brasna
6 velikih kasika jogurta
ulje za prženje
kristal šester za uvaljati

Priprema:

  1. Mikserom umutiti jaja i šećer.
  2. Kada se šećer istopi, dodati mleko i kašiku po kašiku dodavati brašno u koje ste prethodno sipali prašak za pecivo.
  3. Kada testo postane gusto, odložite mikser i mešajte varjačom.
  4. Na samom kraju dodajte jogurt i umešajte.
  5. Testo prebacite na pobrašnjavnjenu podlogu i mesite do ne prestane da se lepi za sto. Testo će ostati meko – to je u redu, ne dodajte još brašna da krofne ne bi bile tvrde.
  6. Razvijte testo na otprilike 1 cm debljine. Izvlačite krofne koristeći kao kalup šolju umočenu u brašno.
  7. Pecite u vrelom ulju dok ne narastu i porumene sa obe strane.

Prijatno!

Video recept za brze krofne sa jogurtom