Gastro

Imamo najbolji recept za brzi kolač sa višnjama

by Ranka Bulatović

31.05.2024.
brzi kolač sa višnjama
brzi kolač sa višnjama
brzi kolač sa višnjama brzi kolač sa višnjama

Sezona je višanja, a to znači da ćemo bar jednom napraviti jednu od omiljenih poslastica – neodoljivi brzi kolač sa višnjama. 

Preukusan kolač sa višnjama možete napraviti na milion načina, a mi imamo brz i jednostavan recept. Ovo je kolač koji baš svako može da napravi. A poješće se za tili čas.

Kako se pravi brzi kolač sa višnjama

Sastojci:

  • 113 grama neslanog putera
  • 350 grama svežih višanja
  • 1 šolja (130 grama) višenamenskog brašna
  • 1/2 šolje (55 grama) mlevenih badema
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice morske soli
  • 2 velika jaja, odstojala na sobnoj temperaturi
  • 3/4 šolje (150 grama) belog šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/3 šolje (80 ml) mleka, na sobnoj temperaturi

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Premažite maslacem ili uljem tepsiju prečnika 23 cm. Dno tepsije obložite krugom papira za pečenje.
  2. U maloj šerpici, na blagoj temperaturi, istopite maslac. Zatim sklonite sa šporeta i ostavite po strani.
  3. Operite i dobro ocedite višnje. Uzmite 15 višanja, prepolovite ih, izvadite koštice i stavite na list papirnog ubrusa, isečenom stranom nadole. Ostavite ih na stranu jer će se tokom pečenja stavljati na vrh kolača. Ostatku višanja očistiti od koštica i iseći na sitne komade.
  4. U posebnu posudu prosejte i pomešajte brašno sa mlevenim bademima, praškom za pecivo i solju.
  5. U činiju sipajte jaja i šećer i mutite mikserom oko 3-5 minuta. Dodajte ekstrakt vanile, a  zatim lopaticom ili žičanom mutilicom umešajte otopljeni i ohlađeni puter i mleko dok se ne sjedine. Zatim umešajte mešavinu brašna. Nežno ubacite seckane višnje (ne onih 15 višanja koje ste prepolovili za vrh kolača). Sipajte testo u pripremljenu tepsiju i poravnajte smesu kašikom ili lopaticom.
  6. Pecite 14 do 15 minuta ili dok se testo ne stegne, a zatim izvadite iz rerne. Na vrh kolača brzo rasporedite preostale višnje, isečenom stranom nadole. Vratite kolač u rernu i pecite još 15 minuta ili dok ne porumeni i čačkalica ubodena u kolač ne izađe čista.
  7. Izvadite iz rerne i stavite na rešetku da se malo ohladi (oko 10 minuta). Uklonite stranice tepsije i ostavite da se kolač potpuno ohladi pre služenja.

Prijatno!