Viralne cinnamon rolls su dobile upgrade, ove jeseni uživamo u slatkim rolnicama sa pistaćima
9Volimo cimet rolnice, zaista ih volimo! Neodoljivo podsećaju na jesen, na poslednje sunčane dane u parku i najavu predstojećih večeri uz čaj i toplo ćebe. Ali, ove godine viralne cimet rolnice dobile su neodoljivu konkurenciju: slatke rolnice sa kremom od pistaća. Da, internet je prosto poludeo za pistachio rolls receptima, a mi vam donosimo jedan koji zahteva malo truda, ali se svaki uloženi minut zaista isplati. Preukusno!
Recept za cimet rolnice sa pistaćima
Za pripremu ovih mekanih cimet rolnica sa pistać kremom dovoljno je malo strpljenja i dobićete mirisnu poslasticu koja izgleda kao da je stigla iz omiljene poslastičarnice.
Sastojci:
Za testo:
1 kašika meda
1 kesica suvog kvasca
350 ml mleka
525 g brašna
1/2 kašičice kardamoma
55 g smeđeg šećera
60 g putera
prstohvat morske soli
Fil od pistać krema:
prstohvat cimeta
80 g pistać krema (namaz od pistaća)
malo putera
Preliv od krem sira i pistaća:
65 g putera
115 g krem sira
1 kašičica ekstrakta vanile
130 g šećera u prahu
2 kašike pistać krema
Priprema:
Priprema počinje tako što se med i mleko sjedine i lagano zagreju u mikrotalasnoj, tek toliko da postanu mlaki, nikako vreli. U tu smesu dodaje se kvasac, koji se ostavlja da odstoji i aktivira. U međuvremenu, u veću posudu ide brašno pomešano sa šećerom i prstohvatom soli, pa se dodaju otopljen puter i pripremljeni kvasac. Sve se mesi mikserom sa nastavkom za testo dok se ne formira glatka lopta koja se ne lepi za posudu. Testo se zatim prebacuje u nauljenu činiju, pokriva vlažnom krpom i ostavlja da naraste sat do dva, sve dok gotovo ne udvostruči svoj volumen.
Kada je spremno, izručuje se na pobrašnjenu površinu i razvija u pravougaonik. Preko njega se tanko razmazuje puter, potom pistać krem, a zatim sledi posip od cimeta i seckanih pistaća. Rolat se pažljivo uvija i seče na osam do deset delova, koji se ređaju u pleh obložen papirom za pečenje. Potrebno je još dvadesetak minuta da odstoje i narastu, dok se rerna zagreva na 180°C. Dok se rolnice peku, priprema se preliv od krem sira, putera, vanile, šećera u prahu i pistać krema. Nakon petnaestak do dvadeset pet minuta u rerni, kada poprime zlatnu boju, rolnice se vade i ostavljaju da se malo prohlade. Tada se preko njih nanosi krem, a za završni sloj dodaje se još malo pistać krema i krupno seckanih pistaća. Rezultat su meke, mirisne i raskošne rolnice kojima je teško odoleti.
Foto: Instagram/@emilygough, @labsalliebe






