Gastro

Zaboravite na banana hleb – jesen je rezervisana za gluten free apple bread

by Aleksandra Dudvarski

25.09.2025.
Gluten free apple bread
Recept za gluten free apple bread

Ako tražite savršeni jesenji desert gluten free apple bread je onda definitivno pravi izbor. Ovaj kolač je sve ono što želimo u hladnijim danima – mekan, sočan, miriše na cimet i pun je sočnih komadića jabuka. Najlepše od svega? Priprema je jednostavna, zahteva oko 20 minuta aktivnog rada, a ostatak posla obavlja naša najbolja prijateljica- rerna. Ključ uspeha ovog recepta leži u jednom malom triku: umesto da jabuke ubacite direktno u testo, potrebno ih je prethodno pomešati sa šećerom i cimetom i ostaviti da odstoje. Na taj način jabuke puštaju svoje sokove, a kada ih kasnije slažete u slojevima sa testom, dobijate predivnu, meku i prozračnu strukturu, punu mirisa i ukusa.

Zašto je gluten free apple bread tako poseban?

Ono što ga razlikuje od drugih kolača jeste jednostavnost – nema preliva, glazura ni dekoracija. Sam po sebi je dovoljno bogat i ukusan. Svaki zalogaj donosi kombinaciju slatkoće jabuka i toplih začina poput cimeta, đumbira i muškatnog oraščića. Kolač sadrži tri srednje jabuke, što deluje kao mnogo, ali zapravo daje savršenu vlažnost. Probano je i sa četiri, ali tada kolač postaje previše težak i zbijen. Najbolji izbor su čvrste, blago kisele sorte jabuka poput greni smit ili pink lejdi (pink lady). Naime, one će zadržati teksturu i dati osvežavajuću notu, umesto da se pretvore u kašu tokom pečenja. Ako primetite da kolač prebrzo tamni, prekrijte ga aluminijumskom folijom i nastavite pečenje. Iako se savetuje da kolač potpuno ohladite pre sečenja, kako bi zadržao maksimalnu sočnost, mnogi priznaju da ne mogu odoleti da ne probaju bar jedno parče dok je još topao. U kombinaciji sa šoljom čaja ili kafe, ovaj mirisni hleb pruža osećaj pravog domaćeg hygge trenutka. Recept za ovaj savršeni gluten free apple bread pronašli smo kod food blogerke Catarine Cemelj (@theloopywhisk) i istog momenta smo ga isprobali. A sada, recept delimo i sa vama u nastavku.

Recept za gluten free apple bread

Sastojci:

Za fil od jabuka:

Tri srednje velike jabuke, oljuštene, očišćene od semenki i isečene na kockice od oko 1 cm. Potrebno je i 50 g smeđeg šećera (oko ¼ šolje) i jedna i po kašičica mlevenog cimeta.

Za testo:

100 g svetlog smeđeg šećera (oko ½ šolje)
45 g neslanog putera otopljenog i prohlađenog (oko 3 kašike)
40 g suncokretovog ili drugog biljnog ulja (3 kašike)
80 g mleka sobne temperature (oko ⅓ šolje)
dva jajeta srednje veličine (sobne temperature)
pola kašičice paste od vanile ili jednu kašičicu ekstrakta
210 g bezglutenskog brašna (oko 1 ¾ šolje)
1 kašičica praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
pola kašičice ksantan gume (preskočiti ako brašno već sadrži ksantan gumu)
četvrtina kašičice soli
jedna kašičica cimeta
pola kašičice mlevenog đumbira
četvrtina kašičice muškatnog oraščića.

Priprema:

Rernu podesite na srednju rešetku, zagrejte je na 190°C i obložite kalup za hleb dimenzija 23×13 cm papirom za pečenje.

Za fil: U činiju pomešajte isečene jabuke, smeđi šećer i cimet dok se svi komadići jabuka lepo ne oblože smesom šećera i cimeta. Ostavite da odstoji oko 15 minuta na sobnoj temperaturi, povremeno promešajte. Ovaj proces izvlači sokove iz jabuka i daje meko, sočno testo.

Za testo: U velikoj činiji umutite smeđi šećer, puter, ulje, mleko, jaja i vanilu. U drugoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu, ksantan gumu, so i začine. Dodajte suve sastojke u mokre i umutite dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.

Slaganje: Šolovinu testa sipajte u kalup i poravnajte. Preko stavite oko dve trećine jabuka sa sokom koje su u međuvremenu pustile, pa dodajte preostalo testo i prekrijte ostatkom jabuka. Prelijte sokom i viljuškom ili nožem blago promešajte kako bi se testo i jabuke povezali do dna kalupa.

Pečenje: Pecite 55–60 minuta, dok hleb ne porumeni. Da li je pečeno znaćete ako zabodete čačkalicu. Kada je izvučete čistu, kolač je gotov. Ako gornja korica previše potamni, prekrijte aluminijumskom folijom i nastavite pečenje. Ostavite da se prohladi 10–15 minuta u kalupu, a zatim izvadite i prebacite na rešetku. Može se služiti topao ili potpuno ohlađen.

Čuvanje: U zatvorenoj posudi, na hladnom i suvom mestu, ovaj gluten free apple bread ostaje svež 3–4 dana.

Jesen je vreme kada mirisi cimeta, vanile i pečenih jabuka ponovo vladaju kuhinjama. Gluten free apple bread idealan je spoj jednostavnosti i bogatstva ukusa, a zahvaljujući posebnoj tehnici pripreme, dobija se kolač koji je mekan, sočan i neodoljivo ukusan. Bilo da ga služite za doručak, užinu ili desert, ovaj recept će sigurno postati vaš jesenji favorit – i dokaz da bezglutenski kolači mogu biti jednako raskošni kao i klasični.

Gluten free apple bread
@theloopywhisk

Foto: Shutterstock, Instagram / @theloopywhisk