Gastro

Preukusne knedle od tikvica za koje vam je potrebno samo tri sastojka

by Hana Dunđerov

23.06.2025.
knedle od tikvica
knedle od tikvica

Pune su vlakana, niskokalorične, lagane i, što je najbolje, za pripremu ne treba puno znojenja kraj šporeta. Sve su ovo razlozi zbog kojih leti čuvamo sve ukusne recepte sa tikvicama u svom folderu food na Instagramu. Punjene tikvice, pohovane tikvice, potaži… Ipak, recept za preukusne knedle od tikvica, u koje ide samo 3 satojka, oduševio nas je. Hvala blogerki @_candy_healty_ što ga je osmislila i podelila sa svima nama.

Zašto su tikvice leti idealna hrana?

Tikvice su veoma zdrave i predstavljaju odličan izbor za laganu i osvežavajuću ishranu, posebno tokom letnjih meseci kada su najdostupnije i najukusnije. S obzirom na to da sadrže preko devedeset procenata vode, lake su za varenje i idealne su za one koji vode računa o kalorijama. Bogate su vlaknima koja podstiču zdravu probavu, kao i važnim vitaminima i mineralima poput vitamina C, vitamina B6, folata, kalijuma i mangana. Takođe sadrže antioksidanse poput luteina i zeaksantina, koji doprinose očuvanju zdravlja očiju. Tikvice možete jesti više puta nedeljno, dva do četiri puta je sasvim dovoljno da iskoristite sve njihove koristi. Lako se kombinuju sa drugim vrstama povrća i pomažu vam da ishranu učinite raznovrsnijom. Možete ih pripremati na mnogo načina: kuvane u supama i čorbama, pečene u rerni ili fritezi, grilovane, rendane u smesi za ćuftice, pite ili čak i kolače. Mogu se jesti i sirove, kao deo salate ili u obliku povrćnih špageta. Ako ih pripremate s malo masnoće i bez teških dodataka, zadržaće svoja korisna svojstva i ostati lagane. Zbog blagog ukusa, odlične su i za decu, pa ih lako možete uvrstiti u porodične obroke.

Kako se pripremaju knedle od tikvica?

Potrebno je: 250 g rikote, 2 veće tikvice, 5 do 6 kašika prezli, so po ukusu. Tikvice izrendajte, posolite i ostavite kratko da puste vodu, pa ih dobro iscedite. U većoj posudi pomešajte tikvice, rikotu i prezle dok ne dobijete kompaktnu smesu. Po potrebi dodajte još prezli ako je smesa previše mekana. Oblikujte kuglice ili male pljeskavice i pecite ih u tiganju na malo ulja dok ne porumene sa obe strane, ili u fritezi na vruć vazduh na 200 stepeni oko 15 minuta, okrećući ih na pola pečenja. Po želji ih možete poslužiti uz jogurt, sos od pavlake i belog luka ili svežu salatu.

Foto: Shutterstock, Instagram/@_candy_healthy_