Gastro

Savršena jesenja poslastica: Domaća medovik torta sa borovnicama i kupinama

by Aleksandra Dudvarski

14.09.2025.
Medovik sa borovnicama i kupinama recept
Medovik sa borovnicama i kupinama recept

Znate one torte koje izgledaju kao da traže diplomu iz poslastičarstva i dva dana odmora da biste ih napravili? E pa, medovik nije ta torta. Ova poslastica je za one dane kad imate volje da pravite nešto domaće, ali ne i da ostavite dušu u kuhinji. Kada je pravite prvi put, možda ćete pomisliti da to razvlačenje kora nikad neće prestati. Ali čim stignete do slaganja i probate prvi sloj sa pavlakom, biće vam jasno da ste na pravom putu. A kada sutradan iz frižidera izvadite tortu koja se topi u ustima – pitaćete se zašto ovo ne pravite češće!

Recept za medovik sa borovnicama i kupinama

Uglavnom, ovo je torta koja ne glumi ništa više od onoga što jeste – savršeno je nežna, taman dovoljno slatka, a zadovoljiće i one kojima je bitna i vizuelna prezentacija. Pravi se od namirnica koje verovatno već imate u kući, a kad jednom uđe u vaš repertoar slatkiša, teško da ćete je izbaciti. Dakle, zasucite rukave i ne paničite oko milimetara –  ovaj medovik prašta sitne greške. Ali ne prašta ne ostavite parče i za sutra. Konkretan recept, koji vam uskoro predstavljamo, otkrili smo kod influenserke Anastasiya A. (@avladimi), a dovoljno nam je bilo da samo vidimo fotografije i da nam krene voda na usta. Evo i kako se pravi ovaj medovik sa borovnicama i kupinama.

Sastojci za kore:

2 jaja

6 kašika šećera

4 kašike meda

2 kašičice sode bikarbone

2 kašike putera

Brašno – po potrebi (dok se ne dobije čvrsto, ali gipko testo)

Za krem:

2 velike čaše pavlake (po 400 – 450 g; može i više za sočniji rezultat)

Šećer – po ukusu

Priprema:

U šerpi pomešajte jaja, šećer, sodu bikarbonu, med i puter. Stavite na paru (vodenu kupku) i mešajte dok se masa ne udvostruči. Zatim dodajte brašno – najpre u šerpu, a potom nastavite na pobrašnjenoj radnoj površini, dok testo ne postane kompaktno, ali i dalje dovoljno glatko za razvijanje. Testo podelite na više delova – svaka kašika testa je jedna kora (prečnik oko 18–20 cm). Razvijajte tanke kore i pecite ih na papiru za pečenje ili u plehu, u rerni zagrejanoj na 180°C, oko 7 – 10 minuta po kori. Nemojte ih prepeći jer treba da ostanu svetle i mekane. Za krem, umutite pavlaku sa šećerom po ukusu – krem treba da bude sladak, ali ne previše. Pavlaku mutite kašikom, a ne mikserom, kako se ne bi previše razvodnila. Svaku koru obilno premažite kremom od pavlake i šećera, a po želji kore možete izbockati viljuškom da brže upiju krem. Torta se može ukrasiti preostalim mrvicama od ivica kora, voćem ili čokoladom. U ovom slučaju, u pitanju je, po nama, savršena kombinacija borovnica i kupina. Ostavite tortu da odstoji bar 2–3 sata, a idealno preko noći – biće još sočnija (ako uspete naravno toliko da izdržite).

Medovik sa borovnicama i kupinama recept
@avladimi

Foto: Instagram / @avladimi