Gastro

Recept za najukusnije pancerote: Kako profesionalci prave testo

by Ranka Bulatović

29.01.2024.
Recept za najukusnije pancerote: Svi ih obožavaju
Recept za najukusnije pancerote: Svi ih obožavaju
Recept za najukusnije pancerote: Svi ih obožavaju Recept za najukusnije pancerote: Svi ih obožavaju

Panzerote su jedno od najpopularnijih jela na svetu i mogu se filovati na razne načine. A mi sa vama delimo recept za najukusnije pancerote.

Koliko god volimo picu, uživamo i u raznovrsnim jelima koja se mogu napraviti od testa za picu kao što su pancerote. Nadev za pancerote većinom se pravi od sira, paradajz pirea i šunke, ali ga možete praviti od drugih sastojaka po želji. I dodavati začine po želji – origano, biber, ljutu papričicu…

Recept za najukusnije pancerote: Tajna je u dobrom testu

Pancerote mužete puniti čime god hoćete, a najvažnije je da je testo dobro napravljeno. A da biste napravili dobro testo za pancerote, profesionalci kažu treba imati strpljenja i dobro ga umesiti. Nemojte žaliti truda, jer će vas ukus oduševiti. Inače, pancerote ne morate da pržite. Možete ih peći u rerni. Šta više volite.

Na internetu se može naći bezbroj recepata za pripremu pancerota, a nama je privukao pažnju sledeći recept sa Instagrama:

Recept za pancerote

Sastojci:

Za testo:

  • 400 grama belog brašna
  • 1/2 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašičica morske soli
  • 1 kašičica šećera
  • 260 ml hladne vode
  • 1 kašika maslinovog ulja

Za nadev:

  • 250 g mocarele ili punomasnog sira (po ukusu)
  • 1/2 šolje paradajz pirea
  • 1 kašika narendanog parmezana
  • 100 g šunke
  • 1/2 kašičice suvog origana

Priprema:

  1. Prvo pomešajte sve suve sastojke za testo, a zatim u to sipajte testo i dobro promešajte da se dobije suva hrapava masa.
  2. Testo prelijte uljem, ponovo premešajte i izručite na radnu površinu.  grubo čupavo testo na radnu površinu. Mesite testo 5-7 minuta.
  3. Ako je testo previše lepljivo, stavite čistu posudu naopako preko testa i sačekajte 30-45 minuta pre nego što nastavite.
  4. Vratite se na mešenje (samo pazite da mesite najmanje 5-7 minuta). Stavite posudu preko testa još jednom i ostavite da odstoji 30-40 minuta da se zagreje pre nego što formirate loptice od testa.
  5. Posle 40 minuta podeliti testo na 10 jednakih delova i svaki uvaljati u kuglu. Stavite kuglice od tsta u nauljenu tepsiju, prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da odstoje u frižideru preko noći.
  6. Izvadite testo iz frižidera 90 minuta pre upotrebe. Pomešajte mocarelu, paradajz pire, parmezan i origano.
  7. Razvijte oklagijom svaku lopticu da bude prečnika oko 10 cm.
  8. Na testo nanesite fil, ali pazite da minimum 2 cm esta ostane sa strane.
  9. Preklopite testo i pritisnite krajeve prstim atako da se pancerote zatvore. A to možete uradit ii viljuškom.
  10. Ako je testo previše suvo i ne lepi se, malo navlažite ivice vodom.
  11. Stavite sve pancerote na pleh, prekrijte folijom i stavite u frižider da odstoje dok se ulje za prženje ne zagreje.
  12. Pržite pancerote u zagrejanom ulju, sa obe strane, sve dok ne porumene.
  13. Ispržene pancerote stavite na rešetku ili na tanjir obložen kuhinjskim ubrusom da se odstrani višak ulja. Služiti toplo.

Prijatno!