

pilav sa piletinom iz rerne
pilav sa piletinom iz rerne
Obožavamo starinska jela, a jedno od najdražih nam je pilav sa piletinom iz rerne. Preukusno jelo koje možete napraviti na bezbroj načina, a mi imamo odličan recept.
Svaka domaćica pravi pilav na svoj način i najčešće je u pitanju recept koji je nasledila od majke ili bake. To je jedno od onih jela sa kojim slobodno možete da eksperimentišete dok ne pronađete recept koji najviše prija vašim nepcima.
Kako se pravi pilav sa piletinom?
Osim našeg recepta koji ćete videti u nastavku, raznovrsne recepte za ovo preukusno tradicionalno jelo možete naći i na TikTok-u. A jedan od interesantnijih i najjednostavnijih je sledeći recept:
Recept za najukusniji pilav sa piletinom iz rerne
Sastojci za piletinu:
- 6 pilećih bataka, sa kožom i kostima
- 1 kašičica korijandera
- 1 kašičica kima
- 1/2 kašičice aleve paprike
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1/4 kašičice morske soli
Sastojci za pirinač:
- 2 kašike maslac
- 1 veća glavica crnog luka, isečena na kockice
- 2 čena belog luka, ispasirana
- 2 šargarepe, narendane na krupno
- 1 šolja zelenog graška, svežeg ili zamrznutog
- 1 1/2 šolje basmati pirinča
- 3 šolje pilećeg bujona
- 1 kašičica korijandera
- 1 kašičica kima
- 1/2 kašičice cejlonskog cimeta
- 1/2 kašičice morske soli
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C.
- Zagrejte puter u tiganju ili posudi za rernu na srednjoj temperaturi.
- Dodajte luk i šargarepu, začinite prstohvatom soli i dinstajte 5-7 minuta dok ne omekša i luk ne postane staklast. Zatim dodajte ispasirani beli luk i kuvajte još 1 minut dok ne zamiriše.
- U međuvremenu začinite piletinu. Poprskajte mso maslinovoim uljem i dodajte korijander, kim, alevu papriku, beli luk u prahu i so. Utrljajte začine na piletinu dok se dobro ne pokrije svaki deo.
- U izdinstani luk i šargarepu, dodajte korijander i kim i dobro promešajte da se sjedini. (Ako ste luk dinstalii u tiganju, sada ga prebacite u tepsiju.)
- Sipajte pirinač, grašak, prelijte čorbom i promešajte da se mešavina luka, začina i pirinča dobro sjedini u bujonu. Dodajte cimet.
- Zatim rasporedite piletinu tako da bude malo slopbodnog prostora između bataka.
- Pokrijte tepsiju aluminijumskom folijom, ili ako koristite pekač, poklopite poklopcem i stavite u rernu na 50 minuta. Zatim skinite foliju ili poklopac i pecite još 10 minuta.
- Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 5 minuta.
- Za ekstra hrskavu pileću kožu možete vratiti batake u rernu na dodatnih 5 minuta.
Prijatno!