Gastro

Najbolji recept za paelju: Španski specijalitet savršen za vrele dane

by Snežana Vranić

07.08.2024.
recept za paelju
recept za paelju

Ukoliko niste imali prilike da isprobate ovaj specijalitet, ne znate šta propuštate. Božanstveni miks ukusa je savršen tokom letnjih dana, a ovo je najbolji recept za paelju.

Paelja (šp. paella) je tradicionalno jelo Španije. Reč označava tiganj sa dve drške u kome se jelo kuva i najbolje bi bi bilo da je to na otvorenoj vatri. Naravno, danas postoje razne varijacije ovog specijaliteta. Dok originalna paelja uključuje pirinač, morske plodove, piletinu, govedinu, svinjetinu, jagnjetinu i kobasice, danas je recept veoma prilagodljiv.

Kako je nastala paelja?

Paelja je nastala kao u 18. veku dolaskom pirinča u Španiju. Lokalno stanovništvo počelo je da isprobava razne recepte sa ovom namirnicom i da je koristi u različitim jelima. Na početku su se od pirinča pravila jednostavna jela sa mesom i obično se dodavao pasulj.

Ipak, kako su izloženi moru, stanovnici su odlučili da pirinač pomešaju sa plodovima mora i povrćem, a sve češće su uključivali i šafran i papriku. Vremenom je reč paelja počela da označava i samo jelo, a ne samo tiganj u kom se priprema. Mi vam dajemo recept za paelju bez glutena, mleka, a čak i vegansku verziju.

Najbolji recept za paelju

Sastojci:

  • 1 veliki luk, isečen na kockice
  • 5 čenova belog luka, mleveno
  • 350 g  paradajza isečenog na kockice
  • 1 kašičica paprike
  • 3-4 šolje pirinča
  • 1 kašičica šafrana
  • 2 šolje bujona
  • 2 šolje vode
  • Šaka peršuna
  • Sok od 2 limuna
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika belog luka u prahu
  • Preliv od mesa/morskih plodova po izboru

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Rae | Married to a Celiac | Gluten Free Recipes (@marriedtoaceliac)

Priprema:

  •  U velikom tiganju ispržite meso koje koristite, ako nisu u pitanju morski plodovi. Kada je gotovo, izvadite meso, a na ostatku ulja dinstajte luk i mleveni beli luk dok ne zamiriše, 2-3 minuta.
  • Dodajte paradajz isečen na kockice i papriku. Mešajte da se sjedini i kuvajte još 5-7 minuta ili dok luk ne omekša.
  • Dodajte pirinač u mešavinu paradajza i luka. Bacite pirinač da se prži 3-5 minuta. Dok čekate da se pirinač isprži, u posebnom loncu zagrejte čorbu, vodu i šafran da lagano krčka. Zatim sipajte mešavinu bujona od šafrana preko pirinča, poklopite i ostavite da se krčka 8-10 minuta ili dok se pirinač ne skuva oko 50%.
  • U sokovniku, izmiksajte peršun, limunov sok, maslinovo ulje i beli luk u prahu u pastu od bilja. Kada se pirinač delimično skuva 8-10 minuta, prelijte mešavinom peršuna zajedno sa sirovim morskim plodovima po izboru i prethodno spremljenim mesom. Promešajte da se sjedini. Pokrijte i kuvajte još 8-10 minuta ili dok pirinač ne omekša i morski plodovi ne budu potpuno kuvani.
  • Na kraju, poslednjih 1-2 minuta, pojačajte toplotu da bi pirinač duž spoljne ivice postao hrskav. Onda spreman za posluživanje sa dodatnim limunom za sok!

Recept za paelju bez mesa i morskih plodova

Ukoliko niste ljubitelji morskih plodova, možete isprobati i ovu verziju bez mesa.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Olivia Préseau (@livionna02)

Prijatno!