U poslednjih nekoliko godina, svetom su zavladali tzv. brzi hlebovi – jednostavni, mekani kolači koji izgledaju kao hleb, a jedu se kao desert. Sve je počelo sa viralnim banana breadom, koji je postao apsolutni hit tokom Covid karantina, kada su svi tražili utehu u testu, mirisima iz rerne i nečemu toplom na tanjiru. Zatim je stigao apple bread (a mi smo vam predstavili recept za gluten free varijantu) prepun jabuka i cimeta – idealan za prelaz iz leta u jesen. A sada, potpuno zasluženo, na scenu stupa i pumpkin bread – hleb od bundeve. Evo i recepta.



Pumpkin bread
Sočan, začinjen i mirisan, ovaj kolač je pravi jesenji klasik u mnogim zemljama, a sve više ga otkriva i publika kod nas. Bundeva mu daje prirodnu slatkoću i vlagu, a začini poput cimeta, muskatnog oraščića i đumbira stvaraju aromu koja momentalno greje. Najbolje od svega? Pravi se brzo, ne zahteva mikser, a uspeva čak i početnicima. Idealan je uz kafu, čaj ili kao desert za porodične dane. Ako volite banana i apple bread – pumpkin bread će vam možda postati i novi favorit. U nastavku vam donosimo klasičan, provereni recept koji možete prilagođavati svom ukusu.
Recept za pumpkin bread (hleb od bundeve)
Vreme pripreme: 15 minuta priprema + 55–60 minuta pečenja
Količina: 1 kalup za hleb (oko 23 x 13 cm)
Potrebni sastojci:
1 i 3/4 šolje (oko 220 g) glatkog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice soli
1 i po kašičica cimeta
1/2 kašičice mlevenog đumbira
1/4 kašičice muskatnog oraščića
1/4 kašičice mlevenog karanfilića (opciono)
2 jaja
1 šolja (200 g) smeđeg šećera (može i beli)
1 šolja (240 ml) pirea od bundeve (kuvana/pečena i pasirana bundeva)
1/2 šolje (120 ml) ulja (suncokretovo ili biljno)
1/4 šolje (60 ml) mleka (biljno ili obično)
1 kašičica vanilin ekstrakta
Kako se pravi pumpkin bread?
Zagrejte rernu na 175°C. Kalup obložite papirom za pečenje ili ga dobro podmažite. U većoj činiji pomešajte sve suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i sve začine. U drugoj činiji umutite jaja sa šećerom, pa dodajte pire od bundeve, ulje, mleko i vanilu. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Postepeno umešajte suve sastojke u mokre, koristeći špatulu ili varjaču. Mešajte samo dok se sastojci ne sjedine – ali pazite da ne premešate. Smesu sipajte u kalup, poravnajte i stavite da se peče 55–60 minuta. Proverite čačkalicom – treba da izađe suva. Kada je hleb gotov, ostavite ga da se hladi 10 minuta u kalupu, pa ga izvadite i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki. Na pumpkin bread možete dodati i glazuru od šećera, a u nastavku vam donosimo i recept.
Glazura od šećera za pumkin bread
Glazura od šećera (tzv. sugar glaze ili simple icing) je savršen dodatak za pumpkin bread – brzo se pravi, a dodaje slatkoću i sjaj.
1 šolja (oko 120 g) šećera u prahu
1,5 do 2 kašike mleka (obično ili biljno)
1/2 kašičice vanilin ekstrakta (po želji)
Prstohvat cimeta ili muskatnog oraščića – ako želite da bude baš prava jesenja
Priprema:
U manjoj činiji prosejte šećer u prahu da ne bude grudvica. Dodajte mleko kašiku po kašiku, mešajući dok ne dobijete glatku, gustu ali tečnu smesu (da može da se preliva). Po želji umešajte vanilu i/ili malo začina (cimet, muskatni oraščić). Kada se pumpkin bread potpuno ohladi, prelijte glazurom koristeći kašiku ili flašicu za dekoraciju. Ostavite 10–15 minuta da se glazura stegne pre sečenja. Ako želite gušću glazuru, dodajte još šećera. Ako je previše gusta, dodajte još malo mleka – ali pažljivo, po par kapi!
Saveti+ za savršen pumpkin bread
Po želji, možete dodati šaku seckanih oraha, čokoladnih kapljica ili suvog voća. Ako nemate pire od bundeve, možete ga napraviti tako što bundevu ispečete u rerni i izblendate. Pumpkin bread je još bolji dan kasnije – kada se ukusi lepo poslažu i prožmu. Čuvajte hleb u hermetički zatvorenoj posudi, do tri dana na sobnoj temperaturi ili do pet dana u frižideru. Možete ga i zamrznuti – narezanog, u pojedinačnim kesicama.
Foto: Shutterstock, Instagram /@recipesofholly




