Rikota sir je jedan od najboljih izvora proteina: 5 jednostavnih načina da ga dodate na svoj jelovnik


Ovaj sir je jedan od najboljih i često zapostavljenih izvora proteina, stoga su ovi jednostavni recepti sa rikota sirom odličan izbor za sve koji vode računa o ishrani
Rikota sir je sveži sir koji se pravi od surutke i preostale količine gruša koje ostanu nakon što se mleko razdvoji tokom procesa pravljenja sira. Najčešće se pravi od kravljeg mleka, ali se može proizvoditi i od ovčijeg ili kozjeg mleka. Rikota sir je bogat kalcijumom i vitaminom B12, a takođe je dobar izvor proteina i vitamina A. Varijanta od punomasnog mleka sadrži više zasićenih masti i holesterola, ali su dostupne i verzije sa smanjenim sadržajem masti za one koji žele da ograniče njihov unos.
Nutritivne vrednosti rikota sira
Osim što je veoma ukusan i prilagodljiv u različitim jelima – od slanih testenina do slatkih kolača – rikota sir ima i dobar nutritivni profil. U 100 grama punomasnog rikota sira nalazi se oko 156 kilokalorija, uz približno 11 grama proteina i 10 grama masti, od čega je oko 6,6 grama zasićenih masti. Ugljenih hidrata ima oko 4 grama, dok je sadržaj šećera vrlo nizak, manje od pola grama. Takođe sadrži oko 41 miligram holesterola i 104 miligrama natrijuma, što je važno imati u vidu kod osoba koje prate unos soli i masti.
Rikota je dobar izvor kalcijuma (oko 240 miligrama po 100 g, što je oko 18% preporučenog dnevnog unosa) i vitamina B12, a sadrži i vitamin A, u količini od oko 114 mikrograma, što je 13% dnevnih potreba. Pored toga, prisutni su i manji nivoi kalijuma i gvožđa.
Jednostavni recepti sa rikota sirom
Razumem! Evo kako izgledaju recepti sa jasno pobrojanim i preciznim sastojcima, ali napisanima u formi tečnog teksta – bez klasičnog nabrajanja:
1. Palačinke sa rikota sirom i limunom
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Sastojci
Za pripremu ovih palačinki biće vam potrebno 1 i po šolja brašna, 3 i po kašičice šećera, 2 kašičice praška za pecivo, 1/4 kašičice sode bikarbone i 1/2 kašičice soli. Od tečnih sastojaka koristi se jedna šolja mleka, 3/4 šolje rikota sira, tri velika jaja, jedna kašičica ekstrakta vanile, 1–2 kašičice limunove korice i 60 mililitara svežeg limunovog soka, kao i jedna kašika otopljenog maslaca.
Priprema
Suve sastojke sjedinite u jednoj činiji, a u drugoj umutite jaja, mleko, limunovu koricu, limunov sok, vanilu, rikotu i otopljeni maslac. Kada su obe smeše spremne, sjedinite ih pažljivo mešajući dok ne dobijete glatku masu. Palačinke pecite na srednje jakoj vatri u blago podmazanom tiganju dok ne dobiju zlatno-smeđu boju s obe strane. Poslužite ih sa javorovim sirupom, medom ili svežim voćem.
2. Pasta sa spanaćem i rikotom
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Sastojci
Za ovo brzo jelo biće vam potrebno 150 grama testenine po izboru, 200 grama svežeg spanaća, 50 grama maslaca, jedan čen belog luka, 120 grama rikota sira i jedna kašika rendanog parmezana. Začini uključuju so, biber i malo rendanog muškatnog oraščića.
Priprema
Testeninu skuvajte prema uputstvu na pakovanju. Dok se kuva, na tiganju otopite maslac, pa dodajte sitno iseckan beli luk i svež spanać. Dinstajte dok spanać ne omekša i ne smanji zapreminu. Zatim umešajte rikotu i parmezan, dodajte kuvanu testeninu, začinite po ukusu i sve pažljivo promešajte. Poslužite toplo, po želji sa još malo parmezana odozgo.
3. Namaz sa rikota sirom i jajima
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Sastojci
Za pripremu namaza trebaće vam 250 grama rikota sira, 50 grama otopljenog putera i tri tvrdo kuvana jaja. Za ukus koristite so, malo kurkume, seckani vlašac i sitno naseckanu crvenu papriku.
Priprema
Tvrdo kuvana jaja oljuštite i sitno iseckajte. Pomešajte ih sa rikotom i otopljenim puterom, pa dodajte seckanu papriku, kurkumu i začine. Mešajte dok se ne dobije ujednačena, maziva masa. Namaz pre serviranja ostavite u frižideru najmanje pola sata da se ukusi lepo povežu. Služite uz tost, krekere ili kao punjenje za povrće.
4. Kolač sa rikotom i šumskim voćem
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Sastojci
Potrebno vam je jedna i po šolja brašna, jedna šolja šećera, dve kašičice praška za pecivo i prstohvat soli. Od dodatnih sastojaka koristite tri jaja, jednu i po šolju rikota sira, pola šolje otopljenog maslaca i jednu šolju svežeg ili zamrznutog šumskog voća.
Priprema
U činiji sjedinite brašno, šećer, prašak za pecivo i so. U drugoj činiji umutite jaja, rikotu i otopljeni maslac dok ne dobijete glatku smesu. Suve sastojke dodajte u mokre i kratko promešajte. Na kraju pažljivo umešajte šumsko voće, vodeći računa da se ne zgnječi. Smesu sipajte u podmazan kalup i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 50 minuta. Ostavite da se ohladi pre sečenja.
5. Zapečena testenina sa rikota sirom i paradajzom
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Sastojci
Biće vam potrebno 400 grama testenine, 400 grama rikota sira, 50 grama parmezana, 500 mililitara mleka i tri čena belog luka. Takođe su potrebna dva velika zrela paradajza, a začinjavanje obavite solju i biberom po ukusu.
Priprema
Testeninu skuvajte al dente. Dok se kuva, na tiganju blago propržite sitno iseckan beli luk, dodajte izrendane paradajze i kratko dinstajte da omekšaju. U većoj činiji pomešajte rikotu sa mlekom i dodajte polovinu naribanog parmezana. Kuvanu testeninu pomešajte sa paradajzom i rikota-smesom, začinite po ukusu, sipajte u vatrostalnu posudu i pospite ostatkom parmezana. Pecite u rerni na 200°C oko 20–25 minuta, dok površina ne porumeni.