Gastro

Slastan, a zdrav: Njegovo veličanstvo veganski burger

by Aleksandra Dudvarski

22.05.2021.
Vegan sweet potato (or pumpkin) burgers on white background. Vegetable burgers, avocado, vegetables and buns. Clean eating, plant based food concept. Vegan sweet potato (or pumpkin) burgers on white background. Vegetable burgers, avocado, vegetables and buns. Clean eating, plant based food concept.

Ukoliko ste vegan i osećate se pomalo uskraćeno tokom toplijih meseci, dok traje sezona roštilja, ne očajavajte!

I dalje možete da uživate u „ukusu dima“, ali i da poštujete pravila veganske ishrane. Predstavljamo vam veganski burger – ukusan, mekan, „nadimljen“, pikantan i slastan! (Isprobajte i… Veganske krofne)

Veganski burger

Sastojci

2 kašike maslinovog ulja
2/3 šolje iseckanog vlašca
450g pečuraka (po ukusu)
2 kašike tamari sosa
1/4 šolje balzamiko sirćeta
1/2 kašike javorovog sirupa
2 čena belog luka
1/2 kašike dimljene paprike
1/2 šolje oraha
2 kašike sosa srirača
1/4 šolje lanenog semena
2 šolje smeđeg pirinča (prethodno suvanog)
1 šolja hlebnih mrvica
so i biber po ukusu

Način pripreme:

  1. Zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte vlašac i dinstajte minut, dok ne omekša. U vlašac zatim dodajte pečurke i so i krčkajte dok pečurke ne dobiju smeđu boju.
  2. Sipajte tamari sos i javorov sirup, kao i sirće. Zatim dodajte iseckan beli luk, dimljenu papriku i sriraču. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.
  3. U procesoru pomešajte pečurke, orahe, laneno seme, smeđi pirinač.
  4. Prebacite u veću posudu i promešajte dok ne dobijete gustu smesu. Po potrebi dodajte još maslinovog ulja. Napravite pljeskavice od ove smese.
  5. Zagrejte gril i pecite pljeskavice sa svake strane po 2-3 minuta.
  6. Poslužite uz zemičku i salatu po ukusu.

Prijatno! 🙂