Gastro

Slatka zimnica: Recept za slatko od dunja

by Hana Dunđerov

23.10.2023.
slatko od dunja
slatko od dunja
Fresh quince jam on the wooden table Fresh quince jam on the wooden table

Slatko od dunja je tradicionalni slatki recept za zimnicu i jedna od omiljenih jesenjih poslastica. 

Slatko od dunja ima posebno mesto u srpskoj kuhinji. Tradicionalno, pravljenje ovog delikatesa predstavlja važan deo jesenje trpeze. Dunje se beru kada sazru, obično u oktobru, a zatim se pažljivo pripremaju i kuvaju sa šećerom i začinima. Ovo jelo često se vezuje za porodične okupljanja i proslave, a često se sprema kao poklon za goste. Slatko od dunja se tradicionalno služi uz čaj, kafu ili kao deo bogatog božićnog i novogodišnjeg stola.

Da li su dunje zdrave?

Dunje su bogate vlaknima, vitaminima (posebno vitaminom C) i mineralima kao što su kalijum i gvožđe. One takođe sadrže antioksidanse koji pomažu u zaštiti organizma od slobodnih radikala i podržavaju imunološki sistem. Makronutrijenti u dunjama uključuju ugljene hidrate, vlakna i malu količinu proteina. Dunje takođe sadrže mikronutriente kao što su vitamin K, folna kiselina i bakar. Konzumiranje dunja može pomoći u održavanju zdravog sistema varenja, podržavanju zdravlja srca i kože te doprinosi opštem dobrobiti organizma.

Recept za slatko od dunja

Sastojci:

dunje

šećera

voda

1 limun

Kako se određuju mere za slatko od dunja?

Najpre očistite dunje i izmerite ih – koliko su teške očišćene dunje, toliko ćete koristiti šećera. Vodu određujete takođe u odnosu na ovu količinu – na svakih 1/2 kg šećera dodajete 150 ml vode.

Kako se pravi slatko od dunja?

  1. Dobro operite dunje. Prokuvajte ih desetak minuta u vreloj vodi, a onda ih izvadite i prelijte hladnom vodom – sada su spremne da ih oljuštite i isečete. Dobro ih očistite od svake nečistoće
  2. Kada isečete dunje na male kocke, izmerite ih kako biste odredili količine vode i šećerea.
  3. Na ringli prokuvajte šećer i vodu da dobijete slatki sirup. Ubacite dunje u slatki sirup i kuvajte još petnaestak minuta. Nemojte mešati, nego protresite šerpu sa vremena na vreme da se voće ne zalepi.
  4. Dodajte limun sečen na kriške i kuvajte još desetak minuta dok sirup ne postane dovoljno gust, poput meda.
  5. U međuvremenu sterilišite tegle u rerni na 150 stepeni.
  6. Kada je slatko gotovo, odmah sipajte u tegle i zatvorite. Stavite u neki tamni ćošak i pokrijte ćebetom. Otkrijte ih kad se postepeno ohlade.

Prijatno!