Gastro

Slatko od dunja sa orasima kako su ga pravile naše bake

by Ranka Bulatović

17.09.2024.
Slatko od dunja sa orasima kako su ga pravile naše bake
Slatko od dunja sa orasima kako su ga pravile naše bake
Slatko od dunja sa orasima kako su ga pravile naše bake Slatko od dunja sa orasima kako su ga pravile naše bake

Danas pravimo nešto jako ukusno, što nas odmah vraća u detnjstvo i bakinu kuhinju, a to je slatko od dunja sa orasima. 

Ništa jednostavnije nego napraviti slatko od dunja. Sve što vam treba su: dunje, šećer, voda i orasi. I cele jeseni i zime ćete imati vrhunsku poslasticu nadohvat ruke.

Kako se priprema starinsko slatko od dunja sa orasima

@sofrashqiptare #Recel nga #Ftoi me #arra #reçel #quince #jam #recipe #youtube #sofrashqiptare #sofra ♬ suono originale – Muzik Shqiptare

 Starinski recept za slatko od dunja sa orasima

Sastojci:

  • 1,5 kg dunja
  • 1, 3 kg šećera
  • 500 ml vode
  • 300 g očišćenih oraha

Priprema:

  1. Dunje dobro operite i oljuštite. Presecite na četvrtine, odstranite peteljke i središnji deo sa semenkama, i isecite na komadiće. Kako sečete, tako komadiće odmah ubacite u činiju napunjenu hladnom vodom da ne bi potamneli.
  2. Sipati u šerpu vodu i šećer i zagrevati do ključanja. Ostaviti da vri desetak minuta. Zatim ocediti dunje i sipati u vreo sirup. Kuvati sve dok dunje malo ne omekšaju (ali nikako ne treba da se raskuvaju).
  3. Znaćete da je slatko skuvano kad kašičicu sirupa sipate na tanjirić i pustite da se ohladi. Prevucite kašičicu po sredini i ako se vidi jasna linija, onda je slatko gotovo.
  4. Pred kraj kuvanja dodati jezgra oraha. Skloniti sa ringle. Sipati slatko u potpuno osušene sterilisane tegle, dobro zatvoriti i okrenuti tegle naopako.

Kako se pravilno sterilišu tegle

Prilikom sterilizacije, tegle se zagrevaju na 100 stepeni. Ova metoda ubija većinu bakterija i klica koje se ne uklanjaju vodom iz slavine i deterdžentom. Nemoguće je ukloniti sve mikroorganizme i bakterije samo temeljnim pranjem posuđa. Ako čak i mali broj mikroorganizama ostane u prostoru bez vazduha (u zatvorenim teglama), oni će početi da se razmnožavaju i na kraju će se zimnica pokvariti.

Stavite oprane i osušene posude u hladnu rernu i potom je zagrejte na 100-110 stepeni . Kada rerna dostigne temperaturu, ostavite tegle da se sterilišu 15-20 minuta. Nakon toga izvadite tegle čistim i suvim peškirom i stavite ih na krpu.