Gastro

Starinski sos od mirođije

by Hana Dunđerov

30.10.2024.
sos od mirođije
sos od mirođije

Starinski sos od mirođije je ukus koji nas prati iz detinjstva. Ovo je savršen prilog uz meso, ali i druga jela

Ovaj sos domaćice prosto obožavaju jer je savršen prilog uz pečenje, juneće meso, pa čak i pohovanu piletinu. Ipak, tu se njegova upotreba ne završava, jer možemo da ga jedemo i uz krompir iz rerne, mladi krompir ili sarmice.

Mirođija je dragocen dodatak ishrani

Mirođija je aromatična biljka koja se često koristi u kuhinjama širom sveta, posebno u mediteranskoj i balkanskoj. Njen specifičan ukus obogaćuje jela, a istovremeno donosi brojne zdravstvene prednosti. Sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, a njen sadržaj vitamina i minerala jača imunološki sistem. Mirođija takođe pospešuje varenje, smanjuje upalne procese i može imati umirujući efekat na organizam. Osim toga, poznata je po svojim svojstvima koja poboljšavaju cirkulaciju. Sve u svemu, mirođija je dragocen dodatak zdravoj ishrani.

Kako se pravi sos od mirođije?

Sastojci: 

  • 1 dl ulja
  • 3 kašike brašna
  • po ukusu so
  • 4 dl mleka
  • 5 g suve mirođije (ili vezica sveže)
  • 1 kašičica sirćeta

Priprema: 

  1. U šerpicu sipajte ulje, a kada ga zagrejete, dodajte brašno i kratko propržite. Vodite računa da energično i brzo mešate, kako se ne bi napravile grudvice i kako bi se brašno  lepo razbilo. Ono ne sme da počne da menja boju!
  2. U proprženo brašno ubacite sitno seckanu mirođiju i so.
  3. Uz neprekidno mešanje postepeno dodajite mleko i kuvajte sos dok se ne zgusne. Kada budete zadovoljni konzistencijom vašeg sosa, prokuvajte ga do ključanja, a potom skinite ra ringle da se ohladi.
  4. U prohlađen sos sipajte malo sirćeta i dobro izmešajte.

Prijatno!

Video recept za sos od mirođije