Gastro

Pronašli smo originalni mediteranski recept za sušeni paradajz u ulju

by Hana Dunđerov

17.09.2025.
Paradajz pripremljen za sušenje
Rexept za sušeni paradajz u ulju

Leto na osunčanom jugu Italije, masline, paradajz, Mediteran i sušeni paradajz u ulju. Izvorni italijanski recept sa Calabrie, gde se tek ubrani paradajz sekao na kriške, posipao solju i sušio na krovovima kuća, jedna je od omiljenih mediteranskih zimnica. Podseća na bakino dvorište, porodične ručkove i letnje berbe, a pritom je sasvim prirodan: bez konzervansa, aditiva i štetnih dodataka. Spremni da ga napravite?

Recept za sušeni paradajz u ulju

Maslinovo ulje, so i začini, to je sve što vam treba da biste napravili sušeni paradajz po originalnom italijanskom receptu. Jedina razlika – kamene terase i krovove zamenićemo rernom. Od dva kilograma svežeg paradajza dobijate do pola kilograma sušenog, pa tome prilagođavajte recepturu. Prijatno!

Sastojci:
2 kg paradajza (šljivar, pelat ili čeri)
1 do 2 kašičice soli
1 kašičica šećera (po želji, za blaži ukus)
3–5 čenova belog luka
1 kašičica origana
1/2 kašičice ruzmarina (ili jedna mala grančica svežeg)
300 ml maslinovog ulja
biber u zrnu, lovor, timijan, suvi bosiljak – po ukusu

Priprema:

Korak  1 – priprema paradajza: Operite paradajz i dobro ga osušite. Po želji, ogulite kožicu. Ako se opredelite za ovaj korak, onda ćete morati da blanširate paradajz. Napravite nožem zarez na suprotnoj strani od peteljke, a potom prelijte paradajz vrelom vodom. Nakon minut do dva, kožica je spremna za uklanjanje. Kada završite sa ovim poslom, isecite paradajz na ploškice.
Korak 2 – sušenje paradajza: Zagrejte rernu na 80–100°C. Obložite pleh papirom za pečenje i poređajte paradajz, ostavljajući razmak između komada. Blago posolite, po želji dodajte i malo šećera. Pospite origano, ruzmarin ili druge začine po ukusu. Sušite u rerni. Trebaće vam između dva i osam sati, što jako zavisi od veličine paradajza i sadržaja vode. Povremeno otvorite vrata rerne ili uključite ventilaciju da para može da izlazi. Paradajz se spreman za konzerviranje kada postane suv, ali je i dalje savitljiv. Tada ga izvadite iz rerne.
Korak 3 – stavljanje u tegle: Sterilizujte tegle tako što ćete ih ostaviti 10 minuta u rerni na 100 stepeni. Na dno svake tegle stavite čen belog luka, grančicu ruzmarina ili list bosiljka, po ukusu. Ređajte sušeni paradajz u tegle, po želji dodajući između slojeva još belog luka ili začina. Prelijte maslinovim uljem tako da paradajz bude potpuno prekriven. Pazite da ne ostane vazduha između slojeva. Dobro zatvorite tegle. Čuvajte u frižideru. Ovako pripremljen sušeni paradajz može trajati do dva meseca.

Foto: Instagram/@wortonkitchengarden, @saboreanda