Gastro

Ugljeni hidrati: Koji su najbolji izvori

by Ranka Bulatović

15.03.2023.
Ugljeni hidrati: Koji su najbolji izvori
Ugljeni hidrati: Koji su najbolji izvori
quinoa pilaf with chicken and vegetables. the toning. selective focus quinoa pilaf with chicken and vegetables. the toning. selective focus

Tokom godina, ugljeni hidrati su stekli lošu reputaciju. Ljudi ih često povezuju sa povećanjem telesne težine, dijabetesom tipa 2 i raznim drugim zdravstvenim poremećajima. Da, istina je da prerađenoj hrani sa visokim sadržajem šećera i rafinisanim žitaricama obično nedostaju važni vitamini i minerali.

Iako dijete sa smanjenim unosom ugljenih hidrata može biti od koristi za neke ljude, nema razloga da se u potpunosti izbegava hrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. Predstavljamo vam namirnice s visokim sadržajem ugljenih hidrata koje su neverovatno zdrave.

Ugljeni hidrati: Namirnice koje preporučuju stručnjaci

1. Kinoa

Kuvana kinoa sadrži čak 70% ugljenih hidrata. Međutim, ona ke takođe dobar izvor proteina i vlakana. Kinoa je bogata mineralima i, pored obilja ugljenih hidrata, može pomoći u regulisanju šećera u krvi i jačanju kardiovaksularnog sistema. Osim toga, ne sadrži gluten, što je čini popularnom alternativom pšenici za one na dijeti bez glutena.

2. Ovas

Odličan je izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidanata. Jedna šolja kuvanog ovsa (81 gram) sadrži 54 grama ugljenih hidrata, uključujući 8 grama vlakana. Ovas je naročito bogat  specifičnom vrstom vlakana – beta glukanima.
Istraživanja sugerišu da redovno konzumiranje ovsa može smanjiti rizik od srčanih bolesti, jer snižava nivo holesterola. Takođe, može  smanjiti nivo šećera u krvi, posebno kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

3. Heljda

Sto grama kuvane heljde sadrži 19,9 grama ugljenih hidrata. Heljda je veoma hranljiva i obiluje proteinima, mineralima i antioksidansima. Može biti posebno korisno za zdravlje srca i regulaciju šećera u krvi.

Zdravi ugljeni hidrati

 

4. Ugljeni hidrati: Banane

Jedna velika banana (136 grama) sadrži oko 31 gram ugljenih hidrata, bilo u obliku skroba ili šećera. Banane su takođe bogate kalijumom i vitaminima B6 i C. Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma, banane mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca. Nezrele, zelene banane imaju više skrob, a on se priliko sazrevanja pretvara u prirodne šećere.

5. Slatki krompir

Pola šolje (100 grama) kuvanog slatkog krompira sa korom sadrži oko 20,7 grama ugljenih hidrata, koji se sastoje od skroba, šećera i vlakana. Slatki krompir je takođe bogat izvor vitamina A, vitamina C i kalijuma. Ovo povrće bogato je antioksidantima koji pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala i štite od hroničnih oboljenja.

6. Ugljeni hidrati: Cvekla

Sirova i kuvana cvekla sadrži oko 10 grama ugljenih hidrata na 100 grama, uglavnom iz šećera i vlakana. Ovo korenasto povrće bogato je vitaminima, mineralima antioksidansima. Cvekla je takođe bogata neorganskim nitratima, koji se u telu pretvaraju u azot oksid koji snižava krvni pritisak tako što opušta krvne sudove.

Najbolji izvori zdravih ugljenih hidrata

 

7. Pomorandže

U 100 g rama pomorandže nalazi se oko 15,5 grama ugljenih hidrata. Ovo citrusno voće obiluje vitaminom C, kalijumom i nekim vitaminima B grupe. Konzumiranje pomorandže može poboljšati zdravlje srca i pomoći u sprečavanju kamena u bubregu.

Osim toga, poboljšava apsorpciju gvožđa iz druge hrane koju jedete, što može pomoći u zaštiti od anemije usled nedostatka gvožđa.