Gastro

Ukusna i brza: Zeljanica od gotovih kora

by Hana Dunđerov

26.04.2024.
pita zeljanica
pita zeljanica
Traditional Bosnian Pita or Turkish Borek in rustic scene on old wooden table and rolling pin. Messy cooking atmosphere. Traditional Bosnian Pita or Turkish Borek in rustic scene on old wooden table and rolling pin. Messy cooking atmosphere.

Zeljanica od gotovih kora je brža i jednostavnija varijanta omiljenog jela

Pita zeljanica je jedna od omiljenih na ovim područjima, ali te tanke kore – defitinivno zahtevaju veštinu. Ovaj recept namenjen je onima kojima testa baš i ne idu od ruke – koriste se gotove kore.

Pita zeljanica je tradicionalno bosansko jelo, takođe popularno u drugim balkanskim zemljama poput Srbije i Hrvatske. To je slana pita napravljena od slojeva kore za pitu punjenih smesom spanaća i sira, često uz dodatak sastojaka poput luka, belog luka i začina za dodatni ukus. Slojevi kora obično se premazuju uljem ili puterom kako bi se postigla hrskava tekstura prilikom pečenja. Zeljanica je ukusno i obilno jelo, savršeno za svaki obrok tokom dana.

Kako se pravi zeljanica od gotovih kora?

Sastojci:

1/2 kg kora
3 jaja
1 belance
300g mladog sira
oko 300g španaća
1dl kisele vode
1dl jogurta
50ml ulja
50g brašna
1 kašičica praška za pecivo
oko 2 ravne kašičice soli (zavisi od slanoće sira)
Za premaz kora:
50ml ulja
1dl kisele vode
Za premaz pite:
1 žumance
susam

Priprema:

  1. Oprati spanać (blitvu ili neko drugo zelje) i iseći ga na trakice.
  2. Umutiti 3 jaja i 1 belance, pa dodati izgnječeni sir i spanać. Usuti 1dl kisele vode, jogurt, 50ml ulja, brašno i prašak za pecivo i kašičicu soli.
  3. Izmešati 50ml ulja i 1dl kisele vode.
  4. Prvu koru premazati mešavinom kisele vode i ulja, pa posuti malo fila preko kore. Uviti koru u rolat, ne previše čvrsto. Potom tako formirani rolat uviti u spiralu i staviti u nauljenu tepsiju
  5. Sledeću koru premazaiti kiselom vodom i uljem, posuti filom, zarolati i uviti i ponavljati dok se ne potroše sve kore i ne napuni tepsija.
  6. Umutiti žumance i susam i premazati koru.
  7. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta. Potom smanjiti temperaturu na 100 stepeni i peći još 10 minuta.

Prijatno!