Gastro

Miris i ukus koji vraćaju u detinjstvo: Milin recept za Vasinu tortu

by Hana Dunđerov

27.06.2025.
Vasina torta recept
Vasina torta

Ukoliko bi trebalo da izaberete jedan ukus svog detinjstva, onaj koji vas podseća na rođendane, igru muzičke stolice, pregršt sjajnih sitnica u pernici i baku, onda je to definitivno Vasina torta. Za sve koji su odrastali kasnih osamdesetih i devedesetih, ova torta je sinonim za sve važne proslave. Ako nije bilo bogate kremaste poslastice pune oraha i čokolade, jednostavno – nije se ni dogodilo. Blogerka Milica Šumaković (@milinkuvar) sada nas je vratila u ovaj period svojim receptom za Vasinu tortu. Milin kuvar volimo zato što nam uvek pruža pregršt tips&tricks, pa čak i ako niste chef de cuisine lako možete napraviti kremastu, puterastu tortu koja se topi u ustima. Šta čekamo? Vreme je za pravljenje Vasine torte.

Kako se pravi Vasina torta?

Šta nam je potrebno od materijala da bi se napravila ova poslastica? Za koru je potrebno 5 belanaca, 75 g šećera, 5 žumanaca, 50 g mlevenih oraha (originalno bademi), 40 g rendane čokolade i 20 g brašna. Fil se sastoji od 125 ml mleka, 1 burbon vanilin šećera, 200 g mlevenih oraha, rendane kore 1 pomorandže i soka od 1 pomorandže, kao i 4 žumanaca, 60 g šećera, 80 g čokolade i 200 g omekšalog putera. Za šam od belanaca koriste se 4 belanca, 1 kašika soka od limuna, 200 g šećera i 150 ml vode. Kada to pripremite, prepustite se Milinom vođstvu.

Milin recept za Vasinu tortu

Rernu uključite na 180 stepeni a kalup za pečenje prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje. Belanca penasto umutite a zatim postepeno dodajte šećer sve vreme muteći. Kada su se belanca umutila u čvrst sneg dodajte jedno po jedno žumance i mutite da se žumanca i belanca sjedine, ali ne previše. Zatim, dodajte orahe, brašno i rendanu čokoladu pa špatulom izmešajte smesu da se sve sjedini. Izručite u pripremljen kalup i stavite u zagrejanu rernu. Pecite 25 minuta a zatim izvadite iz rerne i ohladite koru. Nakon hlađenja uklonite papir za pečenje i ako je potrebno opsecite ivice. Mleko i burbon vanilin šećer zagrejte do ključanja pa time prelijte mlevene orahe i dobro promešajte. Kada su se orasi prohladili dodajte koricu i sok pomorandže pa sve lepo izmešajte i ostavite sa strane da se u potpunosti ohladi. Žumanca i šećer mikserom umutite da poblede a zatim ih kuvajte na pari 10-ak minuta, dok se fil ne zgusne. Sklonite sa vatre, dodajte čokoladu, izmešajte i ostavite da se fil ohladi do sobne temperature. Kada su sve komponente fila ohlađene, u odvojenoj posudi penasto umutite omekšali puter. Zatim, dodajte orahe i čokoladni fil pa dobro umutite mikserom da se sve sjedini. Stavite fil u frižider na 30 minuta da se malo stegne, kako bi vam filovanje bilo jednostavnije. Koru stavite na stalak za serviranje a zatim preko izručite fil i špatulom ga ravnomerno nanesite preko cele kore. Poravnajte površinu i stavite u frižider dok pripremate šam.

Milini saveti za savršen šam

Za pripremu šama šećer i vodu sipajte u šerpicu i kuvajte dok ne dostignu temperaturu od 116 stepeni. Na nekih 80-90 stepeni počnite sa mućenjem belanaca i limunovog soka. Kada je sirup dostigao 116 stepeni, tada bi i belanca trebalo da su postala čvrst sneg. Nastavite sa mućenjem belanaca i ujedno u tankom mlazu sipajte vrući sirup. Mutite dok se belanca ne ohlade na sobnu temepraturu, nekih 8-9 minuta. Pripremljen šam rasporedite preko torte i brenerom, ukoliko želite, pecnite tu i tamo, za još bogatiji ukus.

 

Foto: Instagram/@milinkuvar, Milica Šumaković

Recept: Milica Šumaković

 


Lifestyle

Letnji dani pred vratima: Imate li sve za uživanje na otvorenom?

by Lepota&Zdravlje

19.05.2025.

Leto stiže sa prvim otvorenim prozorima, mirisom svežeg asfalta posle kiše i neodoljivom željom da pobegnemo napolje. Sve češće zamišljamo mirna jutra uz kafu na terasi, razigrano popodne u dvorištu i večeri koje se prirodno produžavaju uz zvuke cvrčaka. Sve to postaje još intezivnije uz nekoliko pažljivo odabranih elemenata – jer kada znamo šta nam prija, lako je kreirati prostor u kom se leto ne posmatra sa strane, već živi iz dana u dan.

Bazen kao srce letnjeg dvorišta – mesto okupljanja, igre i osveženja

Bazen je, za većinu porodica, postao nezaobilazan deo letnje postavke u dvorištu. Više nije u pitanju luksuz, već praktičan način da se rashladimo, zabavimo i provedemo kvalitetno vreme bez napuštanja doma.

Danas su dostupni modeli velikih montažnih bazena koji se lako postavljaju, ne zahtevaju građevinske radove i dolaze u dimenzijama koje mogu da ugoste celu porodicu – i komšijsku decu pride. Pravougaoni modeli su odlični za one koji vole plivanje, dok su okrugli savršeni za opuštanje i igru. Neki modeli dolaze i sa metalnim ramom i jačom strukturom, pa traju godinama, bez obzira na učestalost korišćenja.

Bazen u dvorištu nije samo rashlađenje – on menja način na koji doživljavamo leto. U njemu se odvija deo porodičnog života: ujutru se prva kafa pije sa nogama u vodi, popodne deca skaču dok se vi oslanjate na ivicu sa knjigom u ruci, a uveče se tišina deli sa onima koje volimo.

Bazen za decu – mala oaza za velike avanture

Kada su deca mala, svaka kap vode postaje čitava avantura. Zato su bazeni za decu posebno dizajnirani tako da budu bezbedni, zabavni i laki za korišćenje. Većina njih je plića, sa mekim dnom i šarenim motivima koji podsećaju na crtane filmove, more, životinje ili tropska ostrva.

Prilikom izbora, najvažnije je obratiti pažnju na visinu bazena i dubinu vode – za decu uzrasta do dve godine, to treba da budu modeli sa vrlo plitkim slojem vode, koji omogućava samo sedenje i pljuskanje rukama. Za nešto starije mališane, tu su bazeni sa nešto višim stranicama, ali i dalje dovoljno niskim da dete može samo da uđe i izađe, ili da ga roditelj lako pridigne.

Takođe, bitno je birati modele sa mekanim, fleksibilnim zidovima i dnom koje se ne kliza – kako bi se izbegle ogrebotine i padovi. Napumpani rubovi dodatno štite ako dete izgubi ravnotežu dok se igra, a neki modeli imaju i više komora za vazduh, pa ostaju stabilni čak i ako se neka delimično isprazni.

I ne zaboravimo praktičnost: manji bazeni se lako prazne, suše i sklapaju, što je idealno za svakodnevno korišćenje, ali i za poneti na vikend ili letovanje.

Voda je savršena, ali samo ako je čista

Postaviti bazen je početak – ali prava čarolija se dešava kada voda ostaje kristalno čista i bezbedna dan za danom, bez obzira koliko ga često koristimo. Ključ je u pravoj opremi za održavanje bazena.

Pumpe i filteri prečišćavaju vodu cirkulacijom, uklanjajući nečistoće i održavajući nivo bakterija pod kontrolom. Postoje modeli koji se lako povezuju sa bazenom i rade tiho, tako da ne narušavaju ugođaj. Razmisli i o solarnim prekrivačima, koji noću čuvaju temperaturu vode, a danju upijaju sunčevu toplotu – pa bazen ostaje topao, i kada padne mrak.

Preporučljivo je i da imate četke za čišćenje zidova bazena, mrežice za sakupljanje lišća, i testere za pH i nivo hlora, koji vam daju kompletnu sliku o kvalitetu vode. Sve je osmišljeno tako da održavanje ne umanji uživanje, već ga produži – bez stresa, bez nagađanja.

I ono što često zaboravimo – podloga za bazen. Postavlja se ispod konstrukcije i štiti bazen od oštećenja, dok stepenice za ulazak omogućavaju lakši pristup, posebno starijima i deci.

Ležaljke i suncobrani – jer odmor ne počinje tek na plaži

Kad se izađe iz vode, prirodno tražite mesto gde ćete leći, osušiti se i uživati na suncu ili u hladovini. I to ne bilo gde. Prava ležaljka za dvorište postaje mesto gde se čita, dremka, sunča i vodi najlepši razgovor. Najčešće se biraju plastične, jer ih je lako pomerati i održavati.

One sa podesivim naslonom i točkićima omogućavaju da pratite sunce, a kod nekih modela aluminijumski ramovi otporni su na vremenske uslove, pa ih ne morate unositi pri svakoj promeni oblaka.

I kao što već znaš, leto se ne planira – ono se živi. U hladu suncobrana, sa nogama u vodi, u zagrljaju deteta koje upravo otkriva čari prskanja po bazenu. Sa pažljivo biranim detaljima, vaše dvorište ili terasa mogu postati mesto koje nećete želeti da napustite, ni kada more zove. Jer, pravi odmor nije lokacija – već osećaj. Taj osećaj, uz malo mašte i pravu opremu, može da počne baš ovde. I danas.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels, Promo, Planeta Sport