Gastro

Veče sa poznatim grčkim kuvarom i TV zvezdom Akisom Petrecikisom u Il Primo školi kuvanja

by Lepota&Zdravlje

14.05.2025
Akis uspravno

Akis Petrecikis poznati grčki i internacionalni kuvar, zvezda kanala 24KITCHEN i voditelj emisije Pecite sa Akisom stigao je u Beograd povodom kulinarskog događaja koji će se održati u Ušću. Tim povodom, u Školi kuvanja Il Primo (Kopernikova 6) poznati domaći kuvari za Akisa su pripremili autentične specijalitete srpske kuhinje. Akis je degustirao bogatu trpezu na kojoj su se našli proizvodi ekipe iz Koordinate, koji su doneli sveže organsko povrće iz svoje bašte, zatim čuvena prasetina iz restorana Pretop, kao i domaće poslastice i specijaliteti koje je pripremio tim Il Primo škole kuvanja, uključujući i tradicionalnu gibanicu.

Il Primo škola kuvanja
Il Primo škola kuvanja
Nikola Nikolić (Pretop) i Stefan Živković (Koordinata)
Nikola Nikolić (Pretop) i Stefan Živković (Koordinata)
Slobodan Radeta (Il Primo) i Akis Petretzikis

Akis Petrecikis

Slobodan Radeta iz škole kuvanja Il Primo otkrio nam je da je Akis bio veoma zadovoljan srpskim specijalitetima i da je imao mnogo pitanja za kolege kuvare o tome kako se jela koja su se našla na ovoj domaćinskoj trpezi prave.

Pripremili smo mu neke specijalitete koji su deo tradicionalne srpske kuhinje, a koje ne bi mogao da nađe u restoranima. Bilo je tu dosta domaćih srpskih pita po kojima smo poznati, kao što su pite sa mesom, pečurkama, nezaobilazna gibanica, a imali smo i poseban kafanski meni. Napravili smo teleći ribić na kajmaku, mlince sa ćuretinom, prebranac sa kobasicom, gurmanske uštipke… On se, koliko sam video, najviše zadržao na mesu, a i bio je veoma gladan, jer je došao pravo sa aerodroma, pa je dobro da smo ga dočekali spremni i domaćinski kako je to i običaj u Srbiji.

Il Primo škola kuvanja
Il Primo škola kuvanja

Poseban utisak na Akisa ostavila je srpska prasetina, za koju je rekao da je tako mekana i savršeno pripremljena, da je nekoliko puta dopunjavao tanjir.

Ono što me je najviše dirnulo je atmosfera – ta toplina za trpezom koja je zajednička celom Balkanu. Ljudi ovde jedu zajedno, hrana je pripremljena s ljubavlju i za ljude, i uvek je ima petnaest puta više nego što je moguće pojesti. To nije samo gastronomija, to je kultura velikodušnosti. To nas spaja – Srbiju, Grčku i ceo Balkan, izjavio je Akis.

Akis Petrecikis donosi ukuse Grčke u srce Beograda!

Ovaj intimniji susret bio je savršena uvertira u kulinarski spektakl koji se večeras, 14. maja, održava u UŠĆE Shopping Centru, gde će Akis uživo pripremati grčka jela za publiku, u organizaciji kanala 24Kitchen, povodom emitovanja nove emisije Pecite sa Akisom.

Događaj je organizovan uz podršku partnera 24 kitchen kanala – kompanije Electolux koja će ovom prilikom predstaviti svoju novu liniju indukcijskih ploča – Electrolux Saphirmatt koje su otpornije na grebanje od standardnih ploča, a lakše su i za čišćenje jer osiguravaju manje mrlja i otisaka prstiju.

Foto: Ivana Karić