Tikvice su pravi letnji favorit u kuhinji – lagane, niskokalorične i bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Njihova blaga tekstura i neutralan ukus čine ih savršenim dodatkom brojnim jelima. U sezoni kada su sveže i lako dostupne, tikvice su nezaobilazne u brzim, zdravim obrocima. Ako želite nešto što se lako priprema, a izgleda i miriše kao iz najboljeg restorana – veganska pasta sa tikvicama i pestom od pistaća.
Mariha-kitchen/Getty Images
Veganska pasta sa pestom od pistaća i tikvicama
Tokom letnjih meseci težimo laganijoj i osvežavajućoj ishrani, a tikvice su pravi sezonski adut kada želimo brzo, zdravo i ukusno jelo. Njihova neutralna tekstura sjajno se uklapa u različite recepte, a u ovoj verziji spojene su s neodoljivim pestom od pistaća za kremastu pastu koja miriše na leto. Veganska, ali bogata aromama, ova pasta sadrži samo nekoliko sastojaka i priprema se za manje od 20 minuta – idealno za brz ručak ili večeru bez kompromisa po ukusu. Limun daje osvežavajuću notu, dok veganski krem sir i maslinovo ulje čine sos savršeno glatkim. Tikvice, lagano propržene, donose dodatnu teksturu i svežinu. Uz dodatak veganskog parmezana, dobijate kompletan obrok koji će vas oduševiti jednostavnošću i raskošnim ukusom. Isprobajte ovu letnju pastu i uverite se koliko lako zdrava hrana može biti i gurmanska! Pa da ne dužimo više, evo recepta!
@koro_schmeckts
Sastojci:
150 g špageta
4–5 kašika veganskog pesta od pistaća
1–2 kašike veganskog krem sira
Rendana korica jedne organske limun i sok od 1/2 limuna
1/2 tikvice
Maslinovo ulje
Veganski parmezan (opciono, za posipanje)
Priprema:
Tikvicu isecite na tanke trakice, idealno ljuštilicom za povrće. Propržite je na malo maslinovog ulja dok ne dobije zlatnu boju.
Skuvajte špagete prema uputstvu na pakovanju.
U drugoj tiganju zagrejte krem sir i pesto, dodajte limunovu koricu i sok, a zatim i jednu kutlaču vode u kojoj se kuvala pasta. Ostavite da kratko prokuva.
Umešajte kuvanu pastu u sos, dobro promešajte.
Servirajte uz propržene tikvice, dodatni sloj pesta i pospite veganskim parmezanom po želji.
Ova osvežavajuća letnja pasta idealna je za lagani ručak ili večeru, a gotova je za manje od 20 minuta. Savršena opcija za one dane kada želite nešto brzo, hranljivo i ukusno!
Tajna francuskog šika leži u unexpected red promišljenom triku kojim crvenu boju dodajemo kao neočekivani detalj u modnim kombinacijama. Osim podizanja stila na lak i suptilan način, od Francuskinja prepisujemo i korake za negu lica, uređenje enterijera, a beleške pomno hvatamo i kada je u pitanju opušteno uživanje u društvu u prirodi uz pokoji zalogaj… Vođeni time, odlučili smo da jedan dan u kancelariji zamenimo danom u vikendici. Spakovali smo samo osnovno – domaći hleb iz čuvenih beogradskih manufaktura, sveže voće, drvene daske i naravno, francuske sireve. Kako da i vi kreirate svoj savršen weekend getaway sa prijateljima po uzoru na Francuskinje, donosimo u nastavku.
Ile de France [great classic french cheeses]
U znak sećanja na glamuroznu eru tridesetih godina prošlog veka kada su prvi francuski specijaliteti od sira [uključujući i čuveni brie sir] brodom prevezeni iz Evrope u Ameriku, kreirali smo ovaj gastro editorijal kao omaž tom vremenu i autentičnim francuskim sirevima koji se i danas, decenijama kasnije, jedu sa istom strašću s kojom su nekada otkrivani. U atmosferi inspirisanoj francuskim chic-om i modernim piknikom, predstavljamo najpoznatije i najcenjenije Ile de France sireve – brenda koji već generacijama donosi duh Francuske na tanjir.
Kao što rade Francuskinje – jednostavno i sa stilom
La simplicité de la vie [prev. Jednostavnost života] na francuskom se piše leženim druženjima koja su opuštena, ali promišljena – na drvenoj dasci za sir. Ništa previše, samo ono što je zaista dobro. Uz malo badema, grožđa, smokvi i meda, parče hleba od celog zrna i dobro vino, Ile de France sirevi lako postaju centar svakog okupljanja, bilo da je reč o večeri na terasi ili odlasku u vikendicu ili improvizovanom pikniku u parku. Zato, ako ovog leta planirate da okupite prijatelje, ostavite komplikovane recepte po strani. Izaberite sir koji nosi duh Francuske, poslužite ga sa pažnjom – i uživajte u svakom trenutku, baš kao što to rade Francuskinje. Jer francuski chic nikada nije bio jednostavniji.
Tajne savršenog francuskog zalogaja
Kada je reč o slaganju ukusa, Ile de France sirevi otvaraju prostor za igru i uživanje. Mekani kozji sir, sa svojom blago kremastom notom, savršeno se stapa sa hlebom sa brusnicama i orasima, dok nekoliko svežih jagoda zaokružuje zalogaj u pravom letnjem tonu. Brie, sa svojom kremastom teksturom i blagim ukusom, idealan je partner medu i jezgrastim plodovima poput oraha – kombinacija koja je podjednako jednostavna, a bogata ukusima. Sirevi u listićima, poput Brie-a, Normantala ili Montavera, otkrivaju svoju punu aromu uz tanke kriške sveže kruške, stvarajući balans između mlečne punoće i voćne svežine.
U svetu u kom stalno jurimo za složenim, prava čarolija često leži u jednostavnom. Nekoliko dobrih sireva, pažljivo izabranih dodataka i lepo postavljen sto – to je sve što vam treba da pretvorite obično druženje u mali francuski ritual. Ile de France sirevi ne donose samo ukuse koji osvajaju, već i filozofiju života u kojoj se svaki zalogaj slavi, svaki trenutak vrednuje, a svako okupljanje postaje prilika za uživanje. Jer elegancija, baš kao i uživanje u hrani, ne mora biti komplikovana – dovoljno je da je iskrena.